Психологія диктаторів: як тирани здобували прихильність народу та влаштовували терор

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Гітлер, Сталін та Муссоліні: які архетипи належать диктаторам - дослідив відомий психоаналітик Карл Юнг.

Поділитися:

Гітлер, Сталін та Муссоліні - цих трьох всесвітньо відомих диктаторів подарувало світу 20 століття. І саме вони привели свої народи то кривавих війн. Як люди слідували їх ідеологіями і чи є у диктаторів спільні риси - розповіли у рубриці «Уроки історії» з Артуром Бабенко у «Сніданку з 1+1»

Карл Густав Юнг - один з найкращих науковців психоаналітиків. Він дослідив поведінку диктаторів і склав психологічні портрети кожного з них, де можна побачити, які схожості мають ці особистості і якими способами тирани добивались слави, утримували владу та йшли на злочини проти совісті і проти людей. 

Адольф Гітлер 

Юнг виявив, що кожному диктатору притаманний певний архетип поведінки, тобто такі собі шаблони образів, що чіпляють людей і змушують їх вірити своєму лідеру. Гітлеру належить архетип стародавнього шамана. Цей диктатор став відображенням темного бажання німецького народу до одержання реваншу після Першої світової та відновлення великої Німеччини. Гітлер  позбавив німців відчуття меншовартості і став рупором їх дійсних прагнень. 

«Гітлер каже, що якщо він на щось здатний, то тільки тому, що за його спиною стоїть німецький народ, або, як він іноді каже, тому що він - Німеччина» - Карл Юнг в інтервʼю Гʼюмберту Нікербокеру, 1938 рік

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Чим США та росія погрожували Україні задля відмови від ядерної зброї: відповів Акім Галімов

Йосип Сталін

Йосип Сталін за Юнгом був уособленням архетипу вождя. Він став таким собі руйнівником, що знищив досягнення попередніх поколінь. Провідною метою Сталіна стало знищення всіх конкурентів на шляху до жаданої влади. Після чого диктатор взявся і за своїх друзів, колег, союзників, бо постійно підозрював у спробах скинути його з лідерського крісла. Таким чином диктатор дійшов до тактики масових репресій. 

Беніто Муссоліні

Беніто Муссоліні теж належить до архетипу вождя. Для нього прикладом стала епоха Римської імперії. Надихаючись тими часами, Муссоліні вів власну політику шляхом спостереження і участі у будь яких процесах держави. 

Юнг дослідив свою теорію, перенісши архетипи не тільки на окремих постатей, а і на цілі народи. Звісно, його цікавила і так звана «загадкова російська душа». Психолог дійшов до висновку, що цей народ легко піддається думкам інших, а також часто не помічають, коли їх використовують у корисливих цілях. Якщо взяти до уваги судження Юнга, тоді стає зрозумілим, чому цей народ їде вбивати українців, думаючи що звільняють людей від нацистів. 

Більше цікавого та корисного дивіться у будні в "Сніданку з 1+1" з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна".

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Як Степан Бандера став українським символом: "Реальна історія" з Акімом Галімовим

Новини по темі