В Україні з'явилась нова професія чизмонгер — пояснюємо, хто це і чим він займається

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Хто такий чизмонгер: пояснення нової професії
Freepik

Від продавця до сирного експерта: хто такий чизмонгер і чому ця професія набирає популярність

Поділитися:

Їх всі називають по-різному: сирні сомельє, дегустатори, продавці сиру, експерти, але виявляється, вони мають не лише окрему назву, а й професію — чизмонгери. На ринку праці в Україні — це зовсім нова професія. Проте, як тільки вона з'явилася, то одразу потрапила у список лідерів на платформі Дія.Освіта.

Так що ж це за нова професія — чизмонгер? Ексклюзивно для Сніданку з 1+1 сирна експертка і професійна чизмонгерка Оксана Чернова розповіла детальніше про свою професійну сферу і пояснила, чому цей напрям стає все більш популярним.

Чизмонгер — хто це

Чизмонгер — це не просто продавець сиру, а справжній експерт, який розуміється на тисячах видів сиру, їх поєднанні з іншими продуктами, особливостях зберігання та підборі ідеальних смакових поєднань.

За словами сирної експертки Оксани Чернової, в Україні ця професія тільки набирає обертів:

«Якщо у вас є, наприклад, непереносність лактози або коров'ячого білка і вже знають, який саме сир порадити й з якої категорії. Наприклад, який сир краще вживати вагітним жінкам, а який дітям. Цими знаннями також має володіти чизмонгер».

Історія професії

Попри таку сучасну і не всім зрозумілу назву, корені професії чизмонгера сягають ще далекого минулого. Вперше такі спеціалісти з'явилися у Британії ще в X столітті. Тоді сировари не могли доправляти свою продукцію в інші міста, а люди, які мандрували, бажали куштувати схожі сири також у своїх рідних місцях.

Так з'явилися перші чизмонгери — підприємці, які займалися продажем сиру на місцях. Сьогодні професія чизмонгера переживає новий розквіт, адже сир став одним із найпопулярніших продуктів у світі. Є понад 5000 сортів сиру і кожен із них має свої особливості.

Чизмонгер
Сніданок з 1+1

Тонкощі роботи чизмонгера

Чизмонгери використовують спеціальні інструменти, які полегшують роботу з різними видами сиру. Наприклад, для нарізання твердих сирів застосовується гільйотина зі струною, яка дозволяє акуратно відрізати маленькі шматочки навіть найделікатніших сирів.

Для сирів із пліснявою існують спеціальні ножі: з синім руків'ям — для блакитної плісняви, з білою — для білої, а з червоною — для сирів із митою скоринкою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тисячі учасників та мільйони на перемогу: Київський марафон Незламності повертається на вулиці міста

Новини по темі