Довгоочікуване літо в Україні набирає обертів. Сховатися під теплими речами вже немає змоги, тому ми все більше уваги звертаємо на свою фізичну форму: займаємося спортом та намагаємося правильно харчуватися. А оскільки, як відомо, більшу частину свого життя людина проводить на роботі, велике значення має – що вона там їсть. Тим, хто звик брати робочі ланчі з дому і має на меті схуднути Руслан Сенічкін пропонує чудові рецепти.

Багато хто вважає, що брати з собою на роботу суп незручно і клопітно. Комусь простіше поїсти його в кафешці, хтось і зовсім відмовляється від «першого». Але любителі готувати власноруч, котрі хочуть схуднути, розуміють цінність супу домашнього приготування. Зокрема, відомо, що найкориснішими є свіжі овочеві крем-супи на основі броколі чи гарбуза.

ОВОЧЕВИЙ СУП З БРОКОЛІ

Інгредієнти:

- Броколі – 500 г

- Вершки – 200 г

- Вершкове масло – 50 г

- Олія – 3 ст. л.

- Цибуля-порей – 2 шт.

- Картопля – 300 г

- Яйце куряче – 2 шт.

Рецепт:

1. Кладемо на сковорідку вершкове масло, додаємо кілька крапель оливкової олії.

2. Нарізаємо цибулю кільцями, смажимо 3 хв., щоб вона пом’якшала, але не змінила кольору.

3. Нарізаємо картоплю кубиками, додаємо до цибулі, трохи просмажуємо.

4. Додаємо трохи капусти броколі (за смаком), смажимо 2 – 3 хв., поки колір капусти зміниться на яскраво-зелений.

5. Доливаємо у сковорідку трохи чистої мінеральної води, залишаємо тушкуватись протягом 5-7 хв.

6. У цей час готуємо яйця-пашот: у спеціальні фомочки рівномірно заливаємо окріп, розбиваємо у них яйця так, щоби жовток залишився цілим.

7. Далі на 3-5 хв. кладемо форми у піч з температурою 180 градусів (жовток у готових яйцях-пашот має залишитись рідким).

8. В тушковані овочі наливаємо  трохи вершків, взбиваємо все блендером. Далі ополоником наливаємо отриманий суп-пюре у судочок і посередині кладемо яйце-пашот (обо кілька).

Отже, «перша страва» вашого робочого ланчу виходить смачною й корисною, до того ж легко транспортується.

Кращі дієтологи світу стверджують, що худнути можна ситно і без голодування, а правильно приготоване м'ясо тільки допомагатиме у боротьбі із зайвою вагою.

Черговий «безпечний» рецепт від нашого гурмана:

КОВБАСКИ З КУРЯТИНИ ТА ОВОЧІВ 

Інгредієнти:

- Куряче філе – 400 г

- Яйце куряче – 1 шт.

- Часник – 1 зубчик

- Вершкове масло – 30 г

- Молоко – 70 мл

- Болгарський перець – 2 шт.

- Зелень та спеції за смаком.

Рецепт:

1. Куряче філе перемелюємо на фарш.

2. Розбиваємо в нього 1 яйце.

3. Нарізаємо кубиками однакову кількість жовтого та червоного болгарського перцю, додаємо до фаршу. Багато кидати не потрібно, оскільки перець по своєму складові водянистий, ковбаски ж мають вийти соковитими, але не водявими.

4. Натираємо на тертку 1 зубчик часнику, для аромату, додаємо до суміші разом із 1 ст. л. курячої приправи.

5. Розтоплюємо вершкове масло й виливаємо у фарш.

6. Дрібно нарізаємо зелений кріп, додаємо до суміші й ретельно перемішуємо.

7. У харчову плівку викладаємо приготований фарш.

8. Загортаємо, не залишаючи повітряних порожнин.

9. Скручуємо, як цукерку, з обох боків фіксуючи мотузкою, або вузликами.

10. Кладемо отримані сосиски в каструлю з окропом і варимо 20 хв.

11. Щоб додати страві апетитного вигляду, підсмажуємо сосиски на пательні до утворення скоринки.

Смакуватимуть ковбаски з вашим улюбленим дієтичним гарніром, наприклад – вареним рисом.

А до чаю (чи трохи згодом) можна побалувати себе ще однією смачною дієтичною стравою:

ОВОЧЕВИЙ ШТРУДЕЛЬ

Інгредієнти:

- Баклажан – 1 шт.

- Кабачок – 1 шт.

- Томат – 3 шт.

- Солодкий перець – ؘ1 шт.

- Фенхель – 1 шт.

- Тісто філо – 200 г

- Олія – 5 ст.л.

- Зелень та спеції за смаком.

Рецепт:

1. Нарізаємо на дрібні кубики баклажани, цукіні, трохи болгарського перцю.

2. Смажимо на оливковій олії

3. Нарізаємо дрібними кубиками фенхель, додаємо в суміш.

4. Важливо, щоб овочі залишились хрумкими, тому, як тільки вони пом’якшали – додаємо нарізані соковиті томати та смажимо до готовності.

5. Додаємо 2-3 листочка свіжого базиліку та 1 ст.л. овочевої приправи.

6. Готуємо деко з пергаментом для запікання.

7. Викладаємо на деко тонке та ніжне тісто філо (тільки розпаковане, щоб не встигло пересохнути).

8. Змащуємо перший лист тіста розтопленим вершковим маслом або оливковою олією. Покриваємо другим листом тіста, змащуємо.

9. Викладаємо на тісто готову начинку.

10. Обережно підгортаємо боки, надійно загортаємо основну частину.

11. Зверху знову змащуємо «лялечку» вершковим маслом чи оливковою олією.

12. Запікаємо в печі температурою 90 градусів 25-30 хв.

Готовий штрудель буде хрумким із соковитою начинкою. Не «тече», тому легко транспортуєтеся в судочку й не спричиняє дискомфорту при споживанні.