Наруга над могилами героїв: хто понесе покарання - розібрались у Сніданку з 1+1

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Акт вандалізму на могилах українських героїв Да Вінчі, Джуса та Петриченка: що відомо про інцидент
inst: dobronosov

Акт вандалізму на могилах українських героїв Да Вінчі, Джуса та Петриченка: що відомо про інцидент

Поділитися:

20 червня у Києві, на Аскольдовій могилі, вандали пошкодили могили загиблих захисників України Дмитра Коцюбайла відомого за позивним "Да Вінчі", Андрія Пільщикова з позивним "Джус" та Павла Петриченка. Що відомо про цей інцидент та яке покарання загрожує вандалам? Більше ексклюзивних деталей дивіться у Сніданку з 1+1що виходить у будні з 06:30 до 09:30 на телеканалі 1+1 Україна.

Відео з місця події було поширене вранці 20 червня. Автором запису став настоятель церкви Ігор Онишкевич, який виявив пошкоджені могили біля церкви. Першими на інцидент відреагували родичі загиблих, зокрема, цивільна дружина Дмитра Коцюбайла Аліна Михайлова, яка заявила, що сім'ї та друзі відновлять пошкоджені могили.

Виявлено, що акт вандалізму здійснила жінка, яку працівники церкви знають як постійну відвідувачку, що час від часу приходить зі скандалами та криками. Останній раз її бачили, коли вона, босоніж стоячи в болоті під дощем, намагалася увірватися до церкви. Охоронець бачив жінку тієї ночі, але не підозрював її намірів. Територія Аскольдової могили, де поховані герої, є відкритою місцевістю без парканів, тому до могил можуть навідуватися люди навіть вночі.  Подібні випадки вандалізму вже траплялися раніше.

Адвокат Ілля Воробов зазначив, що важливо визначити мотиви цих дій, адже це може бути як особисте ставлення до полеглих воїнів, так і вплив російських спецслужб на території України. За його словами, спецслужби можуть намагатися завербувати або взаємодіяти з вразливими верствами населення, включаючи дітей та підлітків.

Після поширення відео в мережі на місце негайно прибули родичі, друзі та небайдужі громадяни, щоб виправити ситуацію та відновити пошкоджені могили. Було замінено портрети, прапорці та лампадки, а також прибрано територію.

Правоохоронці розпочали розслідування та переглянули записи з камери спостереження, які підтвердили, що зловмисницею була жінка. Поліція вже повідомила про затримання 60-річної підозрюваної. Відповідно до законодавства, їй загрожує до п’яти років позбавлення волі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Новини по темі