«Душа болить»: Наталія Мосейчук побувала на місці зруйнованої школи супергероїв в Охматдиті та поділилася спогадами про неї

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Наталія Мосейчук побувала на місці зруйнованої Школи Супергероїв в Охматдиті та з болем поділилася спогадами про неї

Наталія Мосейчук відвідала зруйновану школу супергероїв у лікарні Охмадит та поділилась щемливими спогадами про неї

Поділитися:

8 липня російські війська знову завдали масового удару по території України. Під приціл потрапила і найбільша дитяча лікарня в Україні, де борються за життя маленьких дітей зі тяжкими хворобами. На території лікарні для діток була відкрита спеціальна школа Супергероїв, де малеча могла вчитись паралельно з навчальною програмою. Тепер вона зруйнована. Кураторка школи, Наталія Мосейчук розповіла про це з місця подій біля лікарні Охмадит у сюжеті для Сніданку з 1+1, що виходить у будні з 06:30 до 09:30 на телеканалі 1+1 Україна.

Школа для супергероїв

Школа Супергероїв — це освітній проєкт, що дозволяє дітям під час стаціонарного лікування відвідувати уроки. Одна з перших таких шкіл знаходилась на території Охмадиту. З 2017 року кураторкою цього проєкту стала телеведуча Наталія Мосейчук. 

“Тут цокольне приміщення, коли ми його отримали, ми були дуже не раді, але це єдине, що на той момент міг видати нам Охмадит. І ми прямо схопилися за цю будівлю. Ми її осушили, прибрали там грибок, забрали звідти вологу і зробили там оцей от прекрасний освітній простір. Такий осередок радості, щастя серед болю й трагедій”, - розповідає Наталія Мосейчук. 

При підтримці 1+1 медіа в Охмадиті вдалося створити перший клас в і зібрати кошти на подібні класи в лікарнях інших міст країни. Уроки в Школі Супергероїв відвідували понад 1000 маленьких пацієнтів. Нині в Україні працює 17 таких освітніх центрів.

За словами кураторки Наталії Мосейчук досвід такої школи вони з командою переймали у Фінляндії, але й навіть там це не виглядало як в нас. 

“За цей душа болить, тому що ми робили його експериментальним, так би мовити, і ми сюди намагалися вкласти і нашу душу, і наше бачення, як мають виглядати інші центри, — каже кураторка проєкту.

Що буде далі

Зважаючи на той факт, що ніхто не дає гарантій на те, що будівлю лікарні в стінах якої була Школа Супергероїв можна буде відбудувати, Наталія Мосейчук ділиться своїми думками про її відновлення.

“Ми вчора з колегами та педагогами, які прибігли буквально в перші хвилини, вони вже були тут і розбирали завали. Ми вивезли звідти 14 000 книжок, дидактичних матеріалів, наочності, телевізор, полиці. І ми звичайно будемо робити нову школу супергероїв. Можливо, навіть більшу школу Супергероїв. Цей осередок для того, щоб він покривав весь Охмадит”, - згадує Наталія Мосійчук.

У Школі Супергероїв на задньому дворику лікарні Охмадит був і городик, де проводилися навчання з біології. Діти навіть мали свій власний суперавтомобіль, який був побудований за ескізом маленького супергероя, який поборов свою хворобу. 

“Ми намагалися це зробити, знаєте, таким чином, щоб діти, коли виросли, вони могли повторити досвід такого новаторства. Вони це згадали й стали вже іншими людьми, розумієте? Ми хотіли дуже сильно їх надихнути, щоб вони знали, що вони все одно повернуться у звичайне життя, щоб їхній рівень освіти відповідав тому рівню освіти їхніх однокласників”, - зазначає ведуча.

Нагадаємо, 1+1 media як генеральний медіапартнер разом із кураторкою та головою опікунської ради Школи Супергероїв, ведучою 1+1 Марафон Наталією Мосейчук оголосили збір на 1 мільйон гривень для відновлення класу та бібліотеки. Як приєднатись до збору, читайте за посиланням.

Новини по темі