Навчання офлайн, зарплата вчителів, реформування технічної освіти: Міністр освіти Лісовий в ефірі “Сніданку з 1+1” розповів про виклики, які стоять перед МОН

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Міністр освіти Оксен Лісовий в ефірі “Сніданку з 1+1” розповів про виклики, які стоять перед МОН (відео) - 1+1

Думка експерта.

Поділитися:

Улюблена програма українських телеглядачів «Сніданок з 1+1» в ефірі телеканалу 1+1 Україна у будні та вихідні з 7:00 до 11:00 продовжує розповідати українцям про оперативні новини в країні та долучати спеціалістів різних галузей. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ТОП-5 святкових образів на Великдень 2023

Сьогодні до студії “Сніданку з 1+1” завітав новий Міністр освіти та науки України Оксен Лісовий та вперше на ТБ дав розгорнуте інтерв'ю щодо свого бачення реформування української освіти. Він розповів про головні цілі МОН та відповів на найпопулярніші питання глядачів “Сніданку з 1+1” щодо освітнього процесу. Новий очільник МОН  вважає комплекс питань безпеки в освіті одним із пріоритетних у своїй роботі.

“Перше завдання - виведення навчання в офлайн. Тому що онлайнове навчання, навіть якщо воно якісне, пропускає важливі сегменти для формування особистості. Зокрема соціалізація, спілкування дітей. Перш за все, прагнемо вивести в офлайн максимальну кількість дітей всюди, де це можливо. Друге завдання - організація якісного онлайну, де неможливо вивести дітей в офлайн з безпекових причин. Тут також є виклики, бо не все онлайн навчання якісне. Воно спонукає дітей перевищувати норму перебування з гаджетами, не у всіх дітей вони є, не всі вчителі мають відповідне обладнання, не всюди є інтернет. Це все виклики, які треба вирішити нагально”, - зазначив міністр.

 

Оксен Лісовий наголосив, він вже займається вивченням питання укриттів в освітніх закладах.

“Сьогодні за різними даними, які уточнюють щоденно, від 55 до 66% шкіл мають укриття. Наголошую, це не бомбосховище, це укриття, яке можна організувати в школі. На превеликий жаль, не всі ці укриття можуть прийняти усіх дітей. Тому директори шкіл організовують навчання позмінне та гібридне, коли один клас онлайн, інший офлайн. І за це велика шана, тому що треба забезпечити спілкування дітей”, - розповів Міністр освіти та науки.

Крім того, очільник МОН в ефірі “Сніданку з 1+1” прокоментував тему, яка завжди активно обговорюється - низькі зарплати освітян.

“Не знаю, чи маю право говорити як міністр освіти, але як громадянин, я скажу - це приниження.  Якщо ми хочемо виховувати гідного громадянина, ми повині зробити так, щоб педагог, який його виховує, теж почував себе гідною людиною. Оплата праці дуже важлива. Я спілкуюсь з президентом України, міністром, на всіх політичних рівнях є розуміння цієї проблеми. Моделі оплати праці і вирішення цієї проблеми в роботі”, - наголосив Лісовий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Щоб не потріскались: як правильно варити яйця на Великдень

Ще одним важливим викликом Міністр освіти та науки вважає реформування професійної освіти.

“Ми переможемо, треба буде відбудовувати країну. Звичайно, хороші професіонали будуть потрібні. Одним з пріоритетів міністерства освіти є модернізація, трансформація професійної освіти. Більше того, ми в цьому напрямку будемо трансформовувати свідомість та ставлення до цієї освіти. Тому що з часів радянського союзу вважалось, що профтех -  щось страшне, це була погроза дітям: “От якщо ти будеш погано вчитись, підеш в ПТУ”. Сьогодні у вільній країні ремесло в руках - це успіх. Ми повинні трансформувати свідомість до цього. Посилити заклади освіти, інвестувати, обʼєднувати їх в потужні регіональні професійні центри. Це мета, яку ми перед собою ставимо”, - поділився планами Оксен Лісовий.

Проте, очільник МОН зазначив, кожному потрібно починати з себе. Не варто сподіватись, що все залежить тільки від міністра.

“Жоден міністр не змінить нічого. Громадяни повинні усвідомлювати і бути активними драйверами цих змін. Не треба завищених очікувань. Я зроблю все залежне від себе, але якщо ми спільно не будемо виводити освіту в пріоритет, ми не добʼємось системних змін. Тому я наголошую, справжня реформа йде зі свідомості вчителя, директора школи, з активності студента та підлітка”, - підсумував Оксен Лісовий в ефірі “Сніданку з 1+1”

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ведуча Валентина Хамайко стала жертвою інтернет-шахраїв

Щодня на глядачів «Сніданку з 1+1» очікують оперативні новини, поради від профільних спеціалістів, включення зірок та українців, які роблять усе задля перемоги України.  Не пропустіть щодня проєкт з 7:00 до 11:00 на телеканалі 1+1 Україна, а також на YouTube. Також переглянути проєкт можна на платформі онлайн-телебачення Київстар ТБ.

Нагадаємо, для того, аби 1+1 Україна був у переліку каналів вашого телевізора/приймача (для налаштування прийому 1+1Україна через Т2), необхідно провести процедуру повторного сканування телеканалів. Наводимо інструкцію, як це зробити.

Новини по темі