Нова схема нарахування страхового стажу в Україні: як отримати додаткові роки за декрет

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Збільшення страхового стажу: кому можуть нарахувати додаткові роки
Freepik

Українська пенсійна система розширює можливості нарахування страхового стажу для батьків у декреті.

Поділитися:

В Україні запровадять нову схему нарахування страхового стажу. Відтепер додаткові роки страхового стажу зможуть отримати як мама, так і тато дитини. За правилами, якщо один з членів сімʼї оформив декретну відпустку на період 3 років з моменту народження дитини, то ці роки зараховуватимуться до страхового стажу одного з батьків.

Важливо, щоб батько або мати на час декретної відпустки не працювали на іншій роботі, тому треба зробити витяг з трудової книжки. Знадобиться свідоцтво про народження дитини або її паспорт. Якщо декретна відпустка у вас неоплачена і держава не отримує сплату ЄСВ від роботодавця за цей період, то такий стаж не нараховується.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи буде збільшення податків : експерт розповів, як уряд покриватиме бюджетний дефіцит

Нагадуємо, що пенсія в Україні нараховується не за трудовим, а за страховим стажем. Згідно з чинним законодавством, страховий стаж рахується з тих місяців, коли роботодавець сплачував за робітника єдиний соціальний внесок. Відповідно до цих виплат, формується страховий стаж працівника. Дізнатись кількість років свого страхового стажу дуже просто. Для цього варто завантажити додаток «Пенсійний фонд» і в меню натиснути «Страховий стаж». Так само можна подивитися і свою зарплату за будь який рік роботи. 

Більше цікавого та корисного дивіться у будні в "Сніданку з 1+1" з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна".

Новини по темі