Новий рік 2024: чи є місце святам під час війни (відповідь психоаналітика у "Сніданку з 1+1")

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Чи є місце святу в посеред війни?

Поділитися:

В Україні та світі тривають різдвяно-новорічні свята. Та чи є місце святу в посеред війни? І що робити, якщо немає святкового настрою.Постійна експертка та друг "Сніданку з 1+1", що виходить по буднях з 6:30 до 9:30 на "1+1 Україна", психоаналітик Анна Кушнерук дала відповіді на ці питання. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Список справ, які потрібно встигнути зробити до Нового року

Чи варто святкувати у період війни

Українцям є місце для свят і святкувань, навіть у ці важкі часи, зазначає психоаналітик:

"Свято сьогодні — це можливість вчинити добро, можливість посміхнутись, можливість зробити добрий вчинок, щоб прикрасити день іншій людині, що сьогодні має тугу, щоб прикрасити її день, прикрасити її ніч, надати підтримку. Це і є про свято. Свято — це не обов'язково тільки про такий, знаєте, істеричний сміх внутрішній. Це дуже часто про внутрішню тишу. Це дуже часто про внутрішнє відчуття благословіння. І мені здається, що все, що ми робимо сьогодні один для одного, все, що ми робимо вже тривалі роки, це все задля того, щоб був мир, щоб була перемога, щоб ми могли святкувати й і надалі за те, що для нас є Різдвом, те, що для нас є всіма нашими святами, днями народженнями наших дітей, наших батьків, наших милих. Згадувати про все важливе. Тому свята для людини — щоби жити, виживати емоційно — це дуже і дуже важливо".

Різдво — це родинне свято, але багато сімей зараз роз'єднані через війну. Деякі люди втратили близьких у війні. У таких ситуаціях важливо знайти спосіб відзначити Різдво, навіть якщо це неможливо зробити традиційним способом. Ось кілька порад:

"Знаєте, ми маємо дивовижну внутрішню силу. Ми маємо згадувати наших рідних, наших любих, розповідаючи про них і в свята, і в будні, розповідаючи про те, що ми переживали поруч із ними. Таким чином не тільки горюючи, а й віддаючи шану тим, кого ми по-справжньому хотіли би бачити поруч, за якого ми продовжуємо молитися, за їх спокій чи то на землі, чи то на небі. 

Хтось забороняє собі свято, і це така шана, нібито і честь тим, з ким я не можу сьогодні проводити час. Але я хочу запропонувати зробити по-іншому: згадуйте сьогодні і нагадуйте, будь ласка, собі і іншим людям про те хороше, добре і цінне, що ми мали з тими, кого ми любимо, про ті свята, що відбувались раніше, про сімейні традиції, про звичаї, про те, що для вас особливо було важливим. Тому свято - це не обов'язково тільки про присутність. Свято — це часто про можливість любити".

Новини по темі