Огляд цін на продукти: що здорожчало в Україні найбільше (дослідження "Сніданку з 1+1")

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Що в Україні здорожчало найбільше, а на що ціна впала?

Поділитися:

Зростання цін в Україні зменшилося до трохи більше ніж 5%, що є мінімальним значенням з 2020 року. Про це повідомили Державна служба статистики. Що в Україні здорожчало найбільше, а на що навпаки ціна впала, а також, як змінилась вартість борщу? Про все це розповіли в економічному огляді в "Сніданку з 1+1", що виходить у будні з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна". 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які перспективи в української економіки: американські вчені зробили оцінку

Ціни на продукти та безалкогольні напої за рік виросли на 4%, Найбільше за рік подорожчали м'ясо та м'ясопродукти — на 12%, масло та молоко — майже на 10%, а алкогольні напої та тютюнові вироби — на 9,5%. Вартість одягу та взуття навпаки впала більш ніж на 6%.

►Найбільше подешевшали за рік соняшникова олія, яйця та цукор. Якщо пляшка відомої торговельної марки в січні 2023 року обходилась майже 63 грн, то зараз середня ціна складає 56 грн.

►Житло, вода, електроенергія, газ та інші види палива подорожчали майже на 13%. Також на інфографіці можете побачити, як змінилися ціни на транспорт, зв'язок, освіту, відпочинок та культуру.

Ціни на продукти та розваги 2024

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Важливо знати: на скільки підвищать зарплатню у 2024 році

►Зросла вартість борщового набору. Купити продукти для приготування традиційної української страви у січні 2024 року дорожче ніж торік на 20%. Ціни на буряк та капусту виросли на 20%. У порівнянні з минулим роком значно змінилась вартість м'яса для борщу. У 2023 свинина коштувала 197 грн за кілограм, а у січні — 243 грн. Як пояснили, свинина дорожчає через зменшення обсягів внутрішнього виробництва в умовах війни та низького рівня імпортних поставок.

►А от морква та цибуля впали в ціні вдвічі. Морква нині коштує 10-11 грн за кілограм, що на 48% дешевше ніж в січні минулого року. Середня вартість цибулі в магазинах складає 15-17 грн.

Дізнавайтеся більше про економічні новини України в повному сюжеті "Сніданку з 1+1".

Новини по темі