Побілка дерев навесні: чи необхідно це робити

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Просто косметична процедура чи справді важливий догляд за садом: чи потрібно білити дерева навесні.

Поділитися:
Триває збір історій з нагоди дня народження "Сніданку з 1+1". Записуйте відеоролик у горизонтальному форматі за посиланням.

Традиційно, дерева білять двічі на рік: восени та навесні. Але, причини тут різні: восени, за словами садівників, це треба, аби захистити від морозів, а також сонячних променів, що відбиваються від білого снігу і обпікають кору дерева. Якщо побілка за зиму змилася, то навесні її можна оновити. Найкраще це робити наприкінці лютого або у березні, коли спостерігаються різки перепади температури. Тоді ця процедура буде максимально ефективна, а білити краще спеціальними засобами. Як правило, до їх складу входять фунгіциди - вони додатково захищають дерево від грибків та інфекцій.

Якщо ж білити звичайним вапном, та ще й товстим шаром, то дереву можна нашкодити. Побілка твердне товстою кіркою, перешкоджає газообміну, порушує баланс вологи в тканинах кори і не пропускає світло. Через ці фактори дерева погано прокидаються навесні та відстають у розвитку. Особливо це шкодить молодим деревам, адже побілка дерев у квітні є абсолютно декоративним елементом. У європейських країнах дискусії на тему: білити дерева чи ні - не існує. Там ви ніде не знайдете білих стовбурів дерев.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Новини по темі