Секрети правильного висаджування томатів на розсаду: як виростити великі та смачні помідори

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Найкращий спосіб посіву помідорів радить експертка у «Сніданку з 1+1».

Поділитися:

Томати, мабуть, найпопулярніші овочі для висадки на дачі. Та як правильно організувати їх посадку і чи є оптимальний спосіб їх виростити. Експертка з садівництва Антоніна Лесик розповіла, на що звернути увагу при виборі насіння та чи варто проводити попередню підготовку грунту. 

Які томати виростити? 

За умовами зростання томати поділяють на індетермінантні та детермінантні. Перший вид - це високорослі томати, тобто процес зростання у них неперервний і на кущах постійно утворюються нові плоди, а врожай свій віддають поступово. Детермінантні томати є низькорослими, їх набагато простіше вирощувати і врожай дають доволі скоро - за 2 тижні. Проте такі кущі народжують плоди всього один раз і більше не розростаються. Навіть смак томатів має свою специфіку. Наприклад, томати з ніжною структурою і солодкістю більше підходять для щоденного споживання, а з більш щільною м'якоттю краще використовувати у консервації. 

Коли сіяти?

Помідори, зазвичай, засівають вдома на розсаду. В залежності від того, яке насіння ви купуєте, залежатиме і строк посіву. Томати можуть бути ранньо, середньо і пізньостиглі і при виборі дати посіву варто відштовхуватися саме від цього фактору, адже якщо надто рано посадити розсаду, то кущі можуть втягуватись і погано приживатись. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Посадка яблуні весною: як виростити дерево зі смачними плодами

Підготовка насіння 

Якщо ви купили насіння і бачите кольорову плівку - нічого більше робити не потрібно. Але, якщо ви самі заготовили насіння або в пачці Семені просто білі, то треба провести правильну підготовку. Для цього потрібен відповідний стимулюючий розчин. Можна взяти гілочку алое і вичавити сік, який в пропорції 1:1 змішати з водою. Ватний диск змочуємо у розчині, кладемо на нього насіння і накриваємо другим зволоженим диском. Притиснути обидва диска один до одного і накрити кришкою для пресу, а далі - поставити в тепле місце на 24 години. 

Підготовка грунту 

За основу беремо не кислий торф, додаємо городню землю в такій самій кількості і стільки ж компосту. Оскільки земля є більш кислою, її треба розкислити доломітовим борошном або попелом. А пухкості додасть невелика порція піску і тирси. Експертка радить попередню додати у ґрунт перманганат калію. 

Засівання 

Ємність для засівання повинна бути невелика, це можуть можуть неглибокі  міні стаканчики. В кожний із них кладеться по 2-3 насінини і накривається плівкою. Розсаду варто поставити на тепле і світле місце з достатньою вологістю. Після такої підготовки ви отримаєте гарну розсаду і якісний врожай.

Більше цікавого та корисного дивіться у будні в "Сніданку з 1+1" з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Садимо цибулю навесні: поради та нюанси при висаджуванні

Новини по темі