Подорожчання пального, повістки поштою та бронювання в Дії: що зміниться в Україні у липні

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Повістки надсилатимуть поштою, а тарифи на пальне зростуть: зміни в Україні з 1 липня

Поділитися:

У липні на українців чекають зміни в правилах мобілізації, тарифах та субсидіях, а також в сфері підтримки біженців у Польщі. Більш детально про це розповіли у Сніданку з 1+1, що виходить у будні з 06:30 до 09:30 на 1+1 Україна.

Онлайн бронювання військовозобов'язаних

У Дії запускають бетатестування онлайн бронювання військовозобов'язаних, про що розповів Михайло Федоров у Єдиному Марафоні. Замість того, щоб підприємствам чекати тижнями паперове бронювання, у Дії розробили механіку, яка скоротить цей процес до доби. Забронювати своїх співробітників онлайн зможуть критично важливі підприємства. При цьому у військовозобов'язаних автоматично оновляться дані у застосунку Дія+.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У застосунку Резерв+ з'явився статус бронювання від мобілізації

Повістки будуть розсилатися поштою

З 16 липня повістки будуть розсилатися поштою як звичайний лист. При цьому врученою вона буде вважатися, навіть якщо військовозобов'язаний відмовився отримати поштове відправлення або ж він відсутній за місцем постійного проживання. У цьому випадку запускається механізм адмінправопорушення. Його датою буде вважатися число поштової відмітки про відмову отримання листа або фактичну відсутність отримувача.

Житлові субсидії перерахують автоматично

На тлі підвищення тарифів на електроенергію субсидії та пільги на комуналку перерахують автоматично, повідомили в Мінсоцполітики. Перерахунком займатиметься Пенсійний фонд. Отже, громадянам не доведеться нікуди ходити. Сума перерахованої субсидії з'явиться вже в платіжках за червень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перша у світі пара одружилася в Дії: як оформити шлюб онлайн

Допомога біженцям в Польщі

Сейм Польщі підтримав зміни до закону про допомогу українським біженцям. Українцям подовжили термін дії тимчасового захисту для переселенців до 30 вересня 2025 року. Через рік цей статус можна буде замінити на посвідку про тимчасове місце проживання терміном на три роки. Крім того, було розширено доступ до медичних послуг, сімейних і соціальних виплат.

Збільшення цін на пальне

Вже з 1 липня в Україні збільшилися ціни на пальне. Відтак ціна бензину підійметься щонайменше на 1,5 грн за літр, а на дизель – до 2 грн. Від початку повномасштабного вторгнення це вже третя хвиля підвищення ціни на пальне. У січні 22-го року літр бензину коштував майже 30 грн. Нині – у два рази більше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відключення електроенергії продовжуються: чому в сусідньому будинку світло є, а у вашому – ні

Новини по темі