Скандал в США: чому зірок масово блокують в соцмережах

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Скандал в США: чому в мережі масово блокують знаменитостей
Getty Images

Blockout 2024: хто та чому блокує знаменитостей в соцмережах.

Поділитися:

"Нехай їдять тістечка" — ця фраза американської моделі та блогерки Хейлі Каліл, відомої у мережі як Хейлі Бейлі, спровокувала онлайн-рух із закликами блокувати знаменитостей. Деякі зірки вже втрачають своїх підписників. Та що ж так обурило мережу - розповіли у "Сніданку з 1+1", що виходить у будні з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна".

Сумнозвісне відео Хейлі Бейлі записала у Нью-Йорку під час MetGala 2024, де інфлюенсерка була в образі королеви Франції Марії Антуанетти. Ця монарша особа витрачала шалені гроші на сукні та їжу, у той час, як народ потерпав від голоду, і саме Марії Антуанетті приписують авторство фрази про тістечка. За чутками, саме так королева відреагувала на революцію французів, в яких не було хліба.

Відео Хейлі Бейлі сприйняли як насмішку, адже вартість участі у благодійній костюмованій вечірці MetGala 2024 цього року сягала 75 000 доларів, а ще від 350 000 доларів треба було заплатити за столик, а також витратитися на розкішні дизайнерські вбрання. Відтак у мережі почали масово поширювати відео, де кадри зірок із вечірки порівняли із кадрами гуманітарної кризи в Газі, а публікації супроводжує саундтрек із фільму "Голодні ігри".

Далі більше: у TikTok і Instagram з'явилися публікації, де користувачі закликають блокувати знаменитостей, які мовчать про війну між Ізраїлем і Палестиною. Так у мережі з'явився цілий рух під хештегом #blockout2024.

"Настав час заблокувати всіх знаменитостей, впливових людей і багатих світських левів, які не використовують свої ресурси, щоб допомогти тим, хто цього потребує. Ми дали їм їхні платформи, настав час забрати це назад, забрати наші вподобайки, коментарі, наші гроші" - закликають активісти.

Ініціатори руху сподіваються, що масове блокування зменшить доходи зірок від реклами. До переліку знаменитостей, яких у мережі закликають блокувати, потрапили Тейлор Свіфт, Бейонсе, Кім Кардаш'ян, Джастін і Хейлі Бібер, Зендея та багато інших. Сама ж блогерка Хейлі Бейлі, через яку і почалося невдоволення у мережі, записала емоційне вибачення за свою недолугу фразу про тістечка:

"Мені дуже шкода, що я вибрала фразу з фільму, яку ви могли відчути зловмисною за своєю природою. Якби я хоча б на одну секунду подумала, що це буде сприйняте саме так, я б ніколи її не використовувала".

Блогерка заявила, що вона не була учасницею модного заходу, а лише брала інтерв'ю у гостей і також додала, що не згадує про війну на своїх сторінках, оскільки недостатньо проінформована. Але це ще більше розлютило ініціаторів блокування знаменитостей. Учасники руху вважають, що саме інфлюенсери мають використовувати свій ресурс для можливості змінити світ. Самі зірки, які потрапили до переліку #blockout2024, наразі це не коментують. Тим часом експерти кажуть, що така форма протесту навряд чи суттєво вплине на дохід зірок у мережі.

Більше про життя зірок дивіться у "Сніданку з 1+1",  що виходить у будні з 06:30 до 09:30 на телеканалі «1+1 Україна».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Новини по темі