Соціальна допомога замість пенсії: на які виплати можуть розраховувати українці

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Як вийти на пенсію, якщо не вистачає страхового стажу: роз'яснення у Сніданку з 1+1

Поділитися:

В Україні можна вийти на пенсію виключно за наявності необхідного страхового стажу. Що робити, якщо невистачає страхового стажу і на які виплати в такому разі можуть розраховувати українці, розповіли у Сніданку з 1+1, що виходить у будні з 6:30 до 9:30 на 1+1 Україна.

У 2024 році вийти на пенсію можна у віці 60, 63 або 65 років. При цьому необхідно мати щонайменше 31, 21 або 15 років страхового стажу. Відповідно до пенсійної реформи, вимоги до стажу будуть щорічно збільшуватися. Така ситуація триватиме до 2028 року. До того часу, щоб вийти на пенсію у 60 років, потрібно буде мати щонайменше 35 років страхового стажу.

Трудовий стаж — це періоди офіційної роботи, які підтверджуються записами в трудовій книжці, а страховий стаж — це той період, за який ви або ваш роботодавець сплачували страхові внески до Пенсійного фонду України.

Якщо страхового стажу не вистачає, можна звернутися за державною соціальною допомогою. Її максимальна сума не може перевищувати розмір прожиткового мінімуму для працездатних громадян, який становить 3028 грн станом на 2024 рік.

Заяву на отримання коштів необхідно подавати кожні шість місяців із відповідними документами. Серед переліку документів — декларація про доходи та майно і копія довідки про реєстрацію місця проживання. Однак у період воєнного стану виплати продовжуються автоматично.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Індекс борщу: на скільки подорожчали продукти для приготування улюбленої страви українців

 

Новини по темі