Українців попередили про дефіцит електроенергії: чи будуть планові відключення світла

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Як українцям вберегтися від планових відключень світла?

Поділитися:

Енергетики попереджають про дефіцит електроенергії через морозну температуру і закликають українців економити світло, аби не було потім планових відключень. Чи повернуться віялові відключення світла та як економити електроенергію? Про це у "Сніданку з 1+1" розпитали директора Центру досліджень енергетики Олександра Харченка.

"Якщо чесно, ми буквально йдемо по лезу між тим, щоб були застосовані планові відключення. Поки що вдається цього уникати", — прокоментував ситуацію в електромережі Олександр Харченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знову без світла: наскільки українська енергетика захищена від російських атак

За словами експерта, навіть якщо планові відключення електроенергії доведеться запроваджувати, вони триватимуть не більше однієї-півтори години. Проте наразі ситуацію вдається контролювати.

"Скажімо, якщо нам не вистачає на всю країну 5% потужності, то на кожній області будуть ці 5%. І в кожній області є план, хто в ці 5% та за яким графіком буде входити. Це точно година або півтори години відсутності електроенергії на добу. Не більше. Проте ще раз повторюю: дуже багато зусиль йде зараз з усіх боків, щоб обійтися без планових відключень, і поки що вдається".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дефіцит в енергосистемі: що буде далі зі світлом (пояснив аналітик енергетичних ринків у "Сніданку з 1+1")

Нагадаємо, днями майже 400 населених пунктів залишились без електрики, про що повідомили в Міненерго. Найбільше аварійних відключень було на Дніпропетровщині та Кіровоградщині. Також частково були знеструмлені Миколаївщина, Одещина, Київщина та Чернігівщина. Причина аварійних знеструмлень — негода. Енергетики у посиленому режимі відновлюють аварійні ділянки та повертають світло в оселі українців.

Як економити електроенергію, аби зменшити навантаження на енергосистему країни, дивіться у повному сюжеті "Сніданку з 1+1", що виходить у будні з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна".

Новини по темі