В Україні можуть скасувати державні вихідні 8 березня та 9 травня

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Інститут національної пам'яті виступає із законодавчою ініціативою скасувати вихідні дні на державні свята.

Поділитися:

Український Інститут національної пам'яті виступає із законодавчою ініціативою, аби скасувати вихідні дні на державні свята. У студії програми «Сніданок з 1+1»  голова Інституту Володимир В'ятрович прокоментував положення відповідного проекту.

ДЕРЖАВНІ ВИХІДНІ В УКРАЇНІ

Нині в Україні одинадцять державних вихідних. Автори проекту пропонують зменшити їхню кількість до дев'яти, скасувавши вихідний день 8 березня, 1,2 та 9 травня.

Слід розуміти, що відміняються не свята, а вихідні під час свят. 8 березня й надалі залишатиметься Міжнародним жіночим днем, але він не забезпечуватиметься вихідним. – наголошує Володимир В'ятрович.

ЧОМУ ХОЧУТЬ СКАСУВАТИ ВИХІДНІ НА 8 БЕРЕЗНЯ ТА 9 ТРАВНЯ

Неробочі дні в Україні – це офіційні вихідні, коли роботодавці зобов'язані надати працівнику оплачуваний вихідний. Таким чином, економіка України не працює, втрачаючи близько 30 млрд гривень.Кожен вихідний день суттєво б'є по українській економіці.

У країнах, де кількість державних вихідних приблизно вдвічі менша, ВВП на душу населення відповідно вищий. Це досить наочно прослідковується у протестантських країнах, де мотивується пряця замість відпочинку.

ДЕКОМУНІЗАЦІЯ СВЯТ

Всеукраїнський рух декомунізації стосується не лише перейменування вулиць, а й зміну наголосу чи й тотальної відміни певних державних свят. Нараз календар державних свят України містить релігійні, українські національні та радянські свята. 

Український Інститут національної пам'яті шляхом просування своєї законодавчої ініціативи прагне скасування свят часів тоталітарного режиму.

9 березня залишиться Днем перемоги над нацизмом, але вихідний день пропонується перенести на 8 травня, який офіційно відзначається як День пам'яті та примирення. Таким чином ми підтримаємо ту європейську традицію, яка запроваджується в Україні. – наголошує голова Інституту.

Голова Українського Інституту національної пам'яті вважає, що слід змінити акценти та зміцнювати національний дух і сімейні цінності.

Ми пропонуємо ввести новий вихідний 9 березня на честь Шевченківського дня. За аналогією американського Дня Мартіна Лютера. А кожної другої п'ятниці вересня пропонується запровадження Дня сім'ї. – розповідає історик. 

Оскільки часом 11 державних вихідних збільшуються у кількості до 14-15 (через те, що свято припадає на суботу/неділю), експертна група наголошує на необхідності скасувати відповідне положення.

Наразі це лише законодавча ініціатива, а не прийнятий закон. Інститут національної пам'яті на своєму сайті створить платформу для громадського обговорення цього питання, щоб з'ясувати чи має ідея зменшення державних вихідних підтримку серед населення України.

Нагадаємо, нещодавно ми розповідали, як не втратити майно за комунальні борги.

Новини по темі