Як не втратити майно за комунальні борги: Поради юриста

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

У програмі «Сніданок з 1+1» юрист розповів, як захиститися від зазіхань колекторської та виконавчої служб. 

Поділитися:

У новому році суми на комунальних платіжках тільки збільшуються. Українці скаржаться, що з мінімальною зараплатою чи пенсією, оплачувати їх вчасно просто нереально. Почастішали випадки звернень комунальників до суду з подальшим описом майна.

Лаврентій Царук, юрист та постійний експерт програми «Сніданок з 1+1», розповів як уберегти своє майно та захиститися від зазіхань колекторської та виконавчої служб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Гроші» розібрались, чим насправді обумовлений розмір тарифів на комунальні послуги.

ЗВЕРНЕННЯ ДО КОЛЕКТОРСЬКИХ СЛУЖБ

Не сплативши за комунальні послуги навіть за місяць, особа автоматично стає боржником. У такому випадку, першою інстанцією до якої можуть звернутися комунальники – це колекторська служба. За законом дана служба має право у коректній формі нагадувати боржникові про необхідність сплати боргу.

Застосування фізичного чи психологічного тиску є порушенням кримінального законодавства України, а саме ст. 355 ККУ, що стосується «примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов'язань». Якщо ви стали жертвою колекторського насилля, одразу звертайтеся до поліції. 

Право на житло, за Конституцією України, є абсолютним, а тому колектори не можуть самовільно вриватися до вашого помешкання. 

ЗВЕРНЕННЯ ДО СУДУ

Другою інстанцією, до якої можуть звернутися комунальники – це суд. Навіть від 1 гривні боргу комунальники мають право подати позов. У разі винесенння рішення судом на користі комунальної служби, державний виконавець спочатку шукає кошти для компенсації на рахунках боржника, а за їх відсутності  – приходить додому з метою опису майна.

Якщо коштів з продажу майна виявиться недостатньо, то виконавча служба може звернутися з проханням продажу нерухомості, але лише у випадку, якщо борг перевищує 64 тис. грн.

Якщо борг менший, ніж 64000 гривень, зазіхати на нерухоме майно виконавча служба не має права. – наголосив юрист.

Незважаючи на те, що формально комунальники мають право позиватися щодо боргу сумою в 1грн., зазвичай судова тяганина розпочинається лише у випадку, якщо борг стрімко росте, а боржник навіть не намагається його погасити. 

ЯК РЕСТРУКТУРИЗУВАТИ БОРГ

Не варто очікувати, поки державний виконавець постукає у двері. Краще одразу написати заяву до комунальної служби про реструктуризацію боргу, тобто виплату його у розстрочку. За законодавством України боржники мають право тричі скористуватися правом виплати боргу у розстрочку.

  1. Вперше розстрочку можна отримати, коли ви отримали платіжку, але не маєте можливостей її оплатити. Така заява адресується комунальній службі.
  2. Вдруге боржник має право на розстрочку, коли йде судова процедура. У цьому випадку заява подається судді. 
  3. Втретє можна просити розстрочку, коли до активних дій вже приступила виконавча служба, аби опис майна не здійснювався.

Зверніть увагу, що на людей, які не повністю, а хоча б потрохи оплачують платіжки, комунальні служби, як показує практика, не позиваються. – розповів Лаврентій Царук.

Не відкладайте борги у далекий ящик, адже ігнорування проблеми її не вирішує. Будьте свідомі своїх прав, адже їх захист – це запорука розвитку громадянського суспільства. 

Нагадаємо, попри погрози ТСН продовжує розслідувати справу сумнівної закупівлі оргтехніки на Рівненщині.

Новини по темі