Статус безробітного: які документи потрібні та як оформити грошову допомогу

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Як отримати допомогу по безробіттю: умови, документи та сума виплати
Freepik

Як отримати допомогу по безробіттю: умови, документи та сума виплати

Поділитися:

Згідно з останніми даними, в Україні офіційно зареєстровано 105 000 безробітних. Ці дані надають центри зайнятості, проте реальна цифра може бути значно більшою. Отримати статус безробітного та відповідну допомогу можуть ті, хто втратив роботу та не має джерел доходу. Детальніше про це розповіли у Сніданку з 1+1, що виходить у будні з 06:30 до 09:30 на телеканалі 1+1 Україна.

За оцінками Міжнародної організації праці, кількість людей, які втратили роботу перевищує офіційні показники, адже багато громадян не звертаються до бірж праці для реєстрації. Насправді число незареєстрованих безробітних осіб у країні набагато більше.

Хто може отримати статус безробітного

Статус безробітного в Україні можуть отримати особи віком від 15 до 70 років, які не мають достатніх коштів для життя через втрату роботи. До цієї категорії можна додати:

  • працездатних осіб, які втратили роботу та інші джерела доходу, не отримують пенсію та можуть працювати;
  • осіб з інвалідністю, які не досягли пенсійного віку та отримують соціальну допомогу від держави;
  • молодих людей, молодших за 16 років, які були звільнені через перепрофілювання підприємства або скорочення штату;
  • одиноких матерів або батьків, які доглядають за дитиною з інвалідністю та мають право на додаткову допомогу.

Які потрібні документи 

Для того, щоб стати на облік у центрі зайнятості та отримати допомогу по безробіттю необхідно зібрати перелік документів. Заявку на допомогу можна подати, як особисто в центрі зайнятості, так і онлайн через портал Дія.

Допомога по безробіттю
Сніданок з 1+1

Коли починають нараховувати виплати

Виплати по безробіттю призначаються на восьмий день після реєстрації в центрі зайнятості. Гроші нараховуються на спеціальний соціальний рахунок, який можна відкрити в державних банках.

Після відкриття рахунку необхідно надати його реквізити до центру зайнятості — це можна зробити як особисто, так і онлайн. Сума виплати залежить від індивідуальної ситуації кожного безробітного.

Під час воєнного стану максимальна сума виплат по безробіттю не може перевищувати мінімальну зарплату, встановлену на 1 січня відповідного року. У 2024 році ця сума становить 7100 гривень. Тривалість виплат не перевищує 90 календарних днів.

Також важливо пам'ятати, що отримати допомогу по безробіттю не можуть особи у яких відкритий ФОП, навіть якщо він не приносить прибутку. Тому перед зверненням до центру зайнятості варто закрити ФОП, щоб мати право на отримання державної допомоги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нові податки і обмеження банківських переказів: які зміни чекають на українців у жовтні

Новини по темі