Про це варто знати кожному: як перевірити яйця на свіжість та чи варто їх мити після покупки
Яйця – один із найпоширеніших продуктів на нашому столі, але не всі замислюються, як правильно обирати та зберігати їх вдома.
І хоча для багатьох цей продукт здається настільки звичним, що здавалося б, перевіряти його не потрібно, експерти радять бути уважними: неправильне зберігання або навіть невелика тріщина на шкаралупі можуть стати причиною серйозного харчового отруєння.
Костянтин Грубич у Сніданку з 1+1 розповів, на що варто звертати увагу при покупці яєць, як перевірити їх свіжість та чи варто мити після покупки.
На що звертати увагу при покупці
Перед тим як покласти яйця у кошик, перевірте: вони мають бути чистими, без тріщин і плям. Навіть найменша тріщина порушує захисну оболонку яйця, через яку можуть потрапляти бактерії, зокрема сальмонела.
Важливе й маркування – на упаковці літера «С» означає столові яйця, «СВ» – яйця від курей вільного вигулу. Такі яйця вважаються більш екологічними, хоча і дорожчими. Також краще обирати великі, чисті білі або світлі яйця, але це, як кажуть експерти, вже справа смаку.
Як перевірити яйця вдома
Найпростіший і надійний спосіб це тест на воду.
- Наповніть склянку або миску холодною водою.
- Опустіть яйце у воду.
- Якщо яйце тоне і лежить на боці, воно свіже.
- Якщо спливає, продукт зіпсований і його вживати не можна.
Чи потрібно мити яйця
Багато хто миттєво миє яйця після покупки, але цього робити не варто. Харчовий хімік Денис Павловський радить: не мийте яйця перед тим, як покласти в холодильник, адже на шкаралупі є природна захисна плівка, яка оберігає від мікроорганізмів. Мити слід лише безпосередньо перед використанням. Також найкраще зберігати їх у оригінальній упаковці від виробника.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Одна велика чи дві маленькі: математик за допомогою формули пояснив, яку піцу насправді вигідніше обрати
