Ви цього не знали: як правильно зберігати яйця - гострим кінцем вгору чи вниз

Як правильно зберігати яйця - гострим кінцем догори чи донизу
Freepik
Сніданок з 1+1
Поділитися:

Правильне зберігання яєць - тема, навколо якої роками точаться суперечки. Одні експерти запевняють: яйця потрібно ставити гострим кінцем донизу, інші - що це не має жодного значення.

За даними видання The Mirror, одразу чотири британські фахівці підтвердили: оптимальне положення для зберігання яєць - гострим кінцем донизу.

Причина проста: на тупому кінці яйця знаходиться спеціальна повітряна камера. Якщо яйце стоїть тупим кінцем донизу, повітря піднімається вгору, тисне на білок і може розірвати мембрану. У цьому разі бактерії зовні легше проникають всередину, і яйце псується швидше. Крім того, зберігання гострим кінцем вниз допомагає мінімізувати втрату вологи, що також подовжує термін придатності.

Британські експерти також нагадують про температуру зберігання: яйця рекомендується тримати в холодильнику за температури, не вищої ніж +4 °C. У таких умовах продукт залишається безпечним до вживання 3-5 тижнів після покупки.

Читайте також:

В Сніданку з 1+1 українська біологиня Олена Глотова поставила під сумнів поради британських експертів і наголосила, що ключовий фактор - зовсім не положення яйця.

«Насправді це не має значення. Так, дійсно, яйце має повітряну камеру і вона розташована ближче до тупого кінця, тому іноді радять ставити цією частиною догори. Але є сучасні продуктові стандарти, де прописано, що яйця потрібно зберігати в холодильнику за стабільної температури», - зазначила вона.

Біологиня додала, що питання положення яйця не настільки критичне, якщо дотримано основного принципу - постійної, стабільної температури зберігання.

Простий спосіб перевірити яйця на свіжість

Яйца
Freepik

Олена Глотова нагадала і про популярний домашній лайфхак, який допомагає зрозуміти, чи придатне яйце до вживання:

«Якщо сумніваєтеся у свіжості яйця, існує простий домашній лайфхак - просто покладіть яйце у воду. Якщо тоне і лежить горизонтально, значить свіже. Вертикально - підходить для варіння і випічки. Але якщо яйце спливає - краще не ризикувати. У середині яйця збільшується повітряна камера, щільність зменшується і тому вода його виштовхує».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Корисні лайфхаки: як вибрати якісну курку та перевірити її на свіжість

Новини по темі