Як приготувати козацький медовик: родинний рецепт від переможця кулінарного проєкту Смак Свободи

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Як приготувати козацький медовик: рецепт від переможця проєкту Смак Свободи
Freepik
Поділитися:

Морський піхотинець Олександр Дідур, який став переможцем кулінарного проєкту Смак Свободи, поділився рецептом козацького медовика.

Переможцем кулінарного проєкту Смак Свободи, метою якого є розповісти про українських військовополонених за межами України, став морський піхотинець, який провів у російському полоні 15 місяців, Олександр Дідур. На проєкті він представив козацький медовик за родинним рецептом. Готувати Олександра вчили бабуся і мама, він також має освіту кулінара. 

Як приготувати козацький медовик

Інгредієнти для бісквіту:

  • Яйця – 4 шт.
  • Цукор – 100 г
  • Мед – 2 ст. л.
  • Борошно – 120 г
  • Розпушувач – 1 ч. л.
  • Щіпка солі

Інгредієнти для крему:

  • Домашній сир (не зернистий) – 300 г
  • Сметана (20% жирності) – 200 г
  • Цукрова пудра – 80 г
  • М'ята – 10-15 листочків (дрібно нарізати)
  • Ванільний цукор – 1 ч. л.

Інгредієнти для начинки:

  • Журавлина (свіжа або заморожена) – 150 г
  • Цукор – 50 г
  • Вода – 50 мл
  • Для глазурі:
  • Мед – 2 ст. л.
  • Лимонний сік – 1 ст. л.
  • Цукрова пудра – 2 ст. л.

Інгредієнти для прикраси:

  • Листочки м'яти
  • Подрібнений сушений щавель (за бажанням)

Козацький медовик: спосіб приготування

  1. Готуємо бісквіт. Розігрійте духовку до 180°C. Відокремте білки від жовтків. Білки збийте із дрібкою солі до м'яких піків. У жовтки додайте цукор і мед, збивайте до світлої пишної маси. Обережно додайте борошно та розпушувач у жовткову суміш, перемішуючи лопаткою.
  2. Введіть білки, акуратно перемішуючи знизу вгору, щоб зберегти легкість тіста. Вилийте тісто на деко, застелене пергаментом. Рівномірно розподіліть. Випікайте 10-12 хвилин. Бісквіт має бути золотистим, але не пересушеним.
  3. Щойно дістали бісквіт із духовки, накрийте його чистим рушником і скрутіть у рулет разом із пергаментом. Залиште охолонути.
  4. Для приготування крему перетріть домашній сир через сито або збийте блендером до гладкої текстури. Додайте сметану, цукрову пудру, ванільний цукор і подрібнену м’яту. Змішайте до однорідності. Поставте крем у холодильник, поки готуєте інші компоненти.
  5. Для начинки в сотейник покладіть журавлину, цукор і воду. Варіть на середньому вогні, поки журавлина не стане м'якою і почне розпадатися (5-7 хвилин). Остудіть начинку перед використанням.
  6. Наступний крок — збираємо рулет. Розгорніть бісквіт і обережно зніміть пергамент. Рівномірно намажте поверхню кремом, залишаючи 1 см від країв. Розподіліть журавлину поверх крему. Акуратно скрутіть рулет назад. Загорніть його у харчову плівку і залиште в холодильнику на 2-3 години для стабілізації.
  7. Для приготування глазурі змішайте мед, лимонний сік і цукрову пудру до гладкої консистенції. Покрийте рулет тонким шаром глазурі перед подачею.
  8.  Наріжте рулет на порційні шматочки. Прикрасьте листочками м’яти та, за бажанням, посипте подрібненим сушеним щавлем та подайте до столу.

Нагадаємо, переможця проєкту Смак свободи обирало спеціальне журі — гастродослідниця Олена Брайченко, шеф-кухар Євген Клопотенко та телеведуча каналу 1+1 Україна Валентина Хамайко. Смак Свободи був створений проєктом Ріната Ахметова Серце Азовсталі, 1+1 media, каналом 1+1 Україна, ранковим проєктом Сніданок з 1+1 та американською ветеранською організацією Dog Tag з метою підвищити обізнаність про проблему звільнення українських військовополонених за кордоном. За правилами проєкту, Олександр Дідур поїде у Вашингтон та представить там свій козацький медовик, який буде продаватися у пекарні Dog Tag та нагадуватиме усьому світові про українських полонених, яких необхідно визволити.

Новини по темі
Всі новини