Як приготувати козацький медовик: родинний рецепт від переможця кулінарного проєкту Смак Свободи

Морський піхотинець Олександр Дідур, який став переможцем кулінарного проєкту Смак Свободи, поділився рецептом козацького медовика.
Переможцем кулінарного проєкту Смак Свободи, метою якого є розповісти про українських військовополонених за межами України, став морський піхотинець, який провів у російському полоні 15 місяців, Олександр Дідур. На проєкті він представив козацький медовик за родинним рецептом. Готувати Олександра вчили бабуся і мама, він також має освіту кулінара.
Як приготувати козацький медовик
Інгредієнти для бісквіту:
- Яйця – 4 шт.
- Цукор – 100 г
- Мед – 2 ст. л.
- Борошно – 120 г
- Розпушувач – 1 ч. л.
- Щіпка солі
Інгредієнти для крему:
- Домашній сир (не зернистий) – 300 г
- Сметана (20% жирності) – 200 г
- Цукрова пудра – 80 г
- М'ята – 10-15 листочків (дрібно нарізати)
- Ванільний цукор – 1 ч. л.
Інгредієнти для начинки:
- Журавлина (свіжа або заморожена) – 150 г
- Цукор – 50 г
- Вода – 50 мл
- Для глазурі:
- Мед – 2 ст. л.
- Лимонний сік – 1 ст. л.
- Цукрова пудра – 2 ст. л.
Інгредієнти для прикраси:
- Листочки м'яти
- Подрібнений сушений щавель (за бажанням)
Козацький медовик: спосіб приготування
- Готуємо бісквіт. Розігрійте духовку до 180°C. Відокремте білки від жовтків. Білки збийте із дрібкою солі до м'яких піків. У жовтки додайте цукор і мед, збивайте до світлої пишної маси. Обережно додайте борошно та розпушувач у жовткову суміш, перемішуючи лопаткою.
- Введіть білки, акуратно перемішуючи знизу вгору, щоб зберегти легкість тіста. Вилийте тісто на деко, застелене пергаментом. Рівномірно розподіліть. Випікайте 10-12 хвилин. Бісквіт має бути золотистим, але не пересушеним.
- Щойно дістали бісквіт із духовки, накрийте його чистим рушником і скрутіть у рулет разом із пергаментом. Залиште охолонути.
- Для приготування крему перетріть домашній сир через сито або збийте блендером до гладкої текстури. Додайте сметану, цукрову пудру, ванільний цукор і подрібнену м’яту. Змішайте до однорідності. Поставте крем у холодильник, поки готуєте інші компоненти.
- Для начинки в сотейник покладіть журавлину, цукор і воду. Варіть на середньому вогні, поки журавлина не стане м'якою і почне розпадатися (5-7 хвилин). Остудіть начинку перед використанням.
- Наступний крок — збираємо рулет. Розгорніть бісквіт і обережно зніміть пергамент. Рівномірно намажте поверхню кремом, залишаючи 1 см від країв. Розподіліть журавлину поверх крему. Акуратно скрутіть рулет назад. Загорніть його у харчову плівку і залиште в холодильнику на 2-3 години для стабілізації.
- Для приготування глазурі змішайте мед, лимонний сік і цукрову пудру до гладкої консистенції. Покрийте рулет тонким шаром глазурі перед подачею.
- Наріжте рулет на порційні шматочки. Прикрасьте листочками м’яти та, за бажанням, посипте подрібненим сушеним щавлем та подайте до столу.
Нагадаємо, переможця проєкту Смак свободи обирало спеціальне журі — гастродослідниця Олена Брайченко, шеф-кухар Євген Клопотенко та телеведуча каналу 1+1 Україна Валентина Хамайко. Смак Свободи був створений проєктом Ріната Ахметова Серце Азовсталі, 1+1 media, каналом 1+1 Україна, ранковим проєктом Сніданок з 1+1 та американською ветеранською організацією Dog Tag з метою підвищити обізнаність про проблему звільнення українських військовополонених за кордоном. За правилами проєкту, Олександр Дідур поїде у Вашингтон та представить там свій козацький медовик, який буде продаватися у пекарні Dog Tag та нагадуватиме усьому світові про українських полонених, яких необхідно визволити.