Ризикують життям заради переглядів: як уберегти дітей від небезпечних трендів у соцмережах

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Психологиня розповіла, як уберегти дітей від небезпечних трендів у соцмережах, які набирають популярності в Україні

Поділитися:

В Україні зароджується новий небезпечний тренд у соцмережах, повідомляється у сюжеті Сніданку з 1+1.

У Мережі знову завірусилося відео, де молодик тримає голими руками небезпечний борщівник. Ролик набирає популярності у соцмережах слідом за відео дівчини, яка зірвала борщівник і всім тілом полізла в небезпечні кущі заради переглядів, скориставшись небезпечним хайпом. Повідомляється, що хлопець і дівчина знайомі та допомагали один одному знімати ці відео.

Дівчина стверджує, що дізналася про небезпеку борщівника із коментарів під відео, яке набрало понад 5 мільйонів переглядів. Молодий чоловік також запевняє, що не знав про небезпеку, коли знімав та публікував відео.

Зазначимо, в Україні росте близько десяти видів цієї рослини, зокрема борщівник Сосновського, який є одним із найнебезпечніших.Він виділяє фуранокумарини – речовини, які роблять шкіру надзвичайно чутливою до ультрафіолетового випромінювання. Навіть якщо не торкатися рослини, під час цвітіння у повітря виділяються речовини, які можуть спричинити інгаляційну алергію, набряк язика, набряк гортані, і в результаті може статися смерть. Прямий контакт із рослиною призводить до ще більш серйозних наслідків. Якщо сік борщівника потрапить у око, це може спричинити сліпоту. Найбільш поширені наслідки прямого контакту – це опіки різного ступеня тяжкості.

У соцмережах набирають популярності ще декілька небезпечних трендів, серед яких вживання сухого енергетика перед тренуванням, що може призвести до серцевого нападу, а також стрибки з човна на повному ходу. Через погоню за переглядами під час таких стрибків загинуло четверо людей – вони буквально ламали шию об воду, адже за таких обставин удар об воду такий самий, як удар об бетон.

В Україні був популярним інший небезпечний тренд серед дітей та молоді. Вони знімали відео, як намагаються з'їсти капсулу для прання, через щомісяця госпіталізували по 20 дітей з опіками ротової порожнини та стравоходу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим небезпечний борщівник і як уникнути тяжких наслідків для здоров'я — розібрались у Сніданку з 1+1

Як уберегти свою дитину від небезпечних трендів?

Важливо розуміти, що тренди зароджуються після кількох відео з мільйонними переглядами, як у випадку з роликом із контактом із борщівником. Автори подібних роликів повинні розуміти, що таким прикладом можуть спровокувати нещасні випадки серед людей, які спробують наслідувати їхній приклад.

«Дайте дитині пояснити, що у цьому прикольного та цікавого. Тобто визнайте експертність дитини, вислухайте думку дитини, а потім обґрунтовано висловіть свою думку та поясніть, чому це може бути небезпечно та які є альтернативи. Тому що, розкритикувавши одну модель, дуже важливо запропонувати альтернативу», - каже психологиня Олена Шершньова.

Крім того, експерти рекомендують не коментувати відео в соцмережах з небезпечними трендами, а одразу скаржитися на подібні ролики, щоб дати платформі зрозуміти, що це небезпечно – тоді такого контенту буде менше.

Більше актуальних та цікавих новин дивіться у Сніданку з 1+1, який виходить у будні з 06:30 до 09:30 на 1+1 Україна.

Новини по темі