Як захистити особисті дані та не стати жертвою зламу: поради з кібербезпеки від експерта

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Якщо зламали Telegram: експерт розповів, як захистити особисті дані

Поділитися:

Телеграмні шахраї з новою хвилею почали атакувати акаунти українців. Так, зовсім нещодавно від дій зловмисників постраждав ведучий 1+1 Україна Костянтин Грубич. Його акаунт зламали, а потім намагалися через нього випросити гроші у друзів/знайомих. І таких історій незліченна кількість!

«Я помітив, що зламали Telegram від зливи дзвінків. Кажуть, що начебто прошу 16800 грн і що до завтрашнього ранку віддам. Ясно, що хакнули. Я вже не міг зайти у свій акаунт», — поділився своїм досвідом ведучий. 

Як захиститися від шахраїв: основи кібербезпеки

Як пояснив начальник відділу протидії злочинам у сфері комп'ютерних систем Департаменту кіберполіції Євген Дороганов, шахраї отримують доступ до наших даних через виманювання від користувачів добровільно, що називається фішинг. Другий варіант — через розповсюдження шкідливого програмного забезпечення, тобто злам якихось систем.

Щоб вберегти свої акаунти від зламу, експерт радить в першу чергу встановити двофакторну аутентифікацію та додатковий пароль. 

«Можливо, додати ще до акаунту електронну поштову скриньку як резервний метод відновлення сторінки».

Що робити, якщо Telegram вже зламали

Спробуйте виконати кілька кроків, аби відновити доступ. 

1. Увійдіть у застосунок Telegram на іншому девайсі.

2. Відкрийте меню налаштувань, знайдіть вкладку Активні сесії або Пристрої. 

3. Якщо ви помітили незвичну активність та вхід з гаджета, якого у вас немає, натисніть Завершити сеанс.

Окрім цих дій, каже експерт, ви ще можете притягнути зловмисника до кримінальної відповідальності. Звернутися до поліції можна по номеру 102 або на сайті Департаменту кіберполіції.

«Якщо зловмисник здійснив несанкціоноване втручання до акаунта громадянина, то це стаття 361 Кримінального кодексу України, а саме п'ята його частина, яка діє під час дії воєнного стану. Вона передбачає покарання до 12 років позбавлення волі», — Євген Дороганов.

Більше корисної та актуальної інформації дивіться у Сніданку з 1+1, що виходить у будні з 06:30 до 09:30 на 1+1 Україна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шахрайська схема на оренді квартири: як не натрапити на обман

Новини по темі