Шахрайська схема на оренді квартири: як не натрапити на обман

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Як уникнути обману при оренді квартири - розповіли у «Сніданку з 1+1».

Поділитися:

Пошук квартири для оренди - неспроста задача. При цьому процесі є багато підводних каменів і один з них - ризик бути обманутим. Недоброчесні орендодавці можуть продумувати шахрайські схеми і вимагати гроші, а як убезпечити себе від них розповів кореспондент Андрій Люховець у «Сніданку з 1+1».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Цікаві і нетипові імена: нумеролог пояснив, чи варто давати дитині таке імʼя

Андрій спеціально провів невеличкий експеримент, аби зрозуміти головний принцип махінації. Оголошення від подібних орендодавців нічим не відрізняються від інших, та навіть контакт особи в месенджері дозволяє припустити, що людина надійна. Та при спілкуванні у переписці такі люди можуть запропонувати вам внести завдаток завчасно, посилаючись на те, що на їх житло високий попит і, якщо не внесете, квартиру здадуть комусь іншому. Якщо бачите таке повідомлення- це точно шахрайська схема, навіть якщо орендодавець пропонує відправити вам свої паспортні дані «для надійності». Отже, на подібні пропозиції погоджуватись на варто, навіть якщо сума так званої передплати невелика. 

«Будь які передоплати виключені в принципі. Це основна ознака шахрайських схем» - коментує експерт з нерухомості Ярослав Денека

Якщо зустріч з власником відбулась, то необхідно обовʼязково приділити увагу документам. Орендодавець має продемонструвати клієнту документи, що підтверджують його право власності на цю квартиру задля уникнення проблем у подальшому. Якщо орендодавець знаходиться в іншому місті, а його інтереси представляє ріелтор, треба провести хоча б відеодзвінок, аби узгодити всі необхідні питання. 

І наприкінець обов’язково варто обом сторонам підписати договір оренди. Такий документ можна оформити у довільній формі. Головне - врегулювати всі моменти через законний механізм і прописати в договорі все, про що домовились дві сторони. 

Більше цікавого та корисного дивіться у будні в "Сніданку з 1+1" з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи відкриють в Україні аеропорти: що відомо про повернення авіасполучення

Новини по темі