8 природних чудес України, які варто відвідати літом

Читайте підбірку природних див України, де варто побувати кожному.

Поділитися:

Зовсім не обов’язково їхати за кордон, щоб побачити неймовірні дива, що створила сама природа. Читайте підбірку 7 природних чудес України і починайте планувати свій незабутній відпочинок5 місць Закарпаття, в які можна закохатися.

Асканія-Нова (Херсонська область)

Історія цього заповідника нараховує понад 100 років. Асканія-Нова вважається найбільшим у Європі заповідним степом. Дикий степ вражає розмаїттям ароматів та буянням трав. І це не дивно, адже на території Асканіі вчені нараховують близько 500 видів рослин.

13 видів рослин, 3 види грибів та 4 види лишайників занесені до Червоної книги України.

На території заповідника є зоопарк, де можна зустріти тварин майже з усього світу і ботанічний сад, де ростуть дерева та кущі усіх кліматичних зон Землі.

ТОП-5 місць в Україні, де варто відпочити на вихіднихПодільські товтри (Хмельницька область)

Національний парк Подільські товтри лишається унікальним природним явищем, який не має аналогів в усьому світі. Товтри (залишки узбережних рифів) унікальні своєю геологічною будовою, яка не є властивою для цього регіону України. Вони підіймаються на 400 метрів над рівнем моря.

Подільські товтри - найбільший парк в Україні, загальна площа його території - 261316 гектарів.

Національний парк на Хмельниччині багатий на флору і фауну. Старі ліси та наявність печер роблять це місце привабливим для хижих птахів та звірів. 60 видів росли та 85 видів тварин, що проживають на його території, занесені до Червоної книги України.

На території Подільських товтр є також 19 археологічних пам'яток та понад 300 історико-архітектурних пам'яток.

Озеро Синевир (Закарпатська область)

Найглибше та найбільше озеро в Українських Карпатах входить до складу Національного природного парку Синевир. Озеро утворилося близько 10 тисяч років тому у післяльодовиковий період. Воно вважається однією із найбільш визначних принад Карпат. Щороку тисячі туристів приїздять, щоб насолодитися краєвидами та дзеркально чистими водами Синевиру.

Гранітно-степове Побужжя (Миколаївська область)

Унікальний ландшафтний парк простягається на 70 км та розташований у межах природного комплексу Гранітно-степове Побужжя. Ця ділянка - одна з найдревніших ділянок суші Євразії, яка не була покрита морем впродовж 60 мільйонів років.

Ландшафтний парк має укнікальну екосистему з багатою флорою і фауною. 86 видів рослин та тварин, які зустрічаються на території Гранітно-степового Побужжя, занесені до Червоної книги України.

Гранітно-степове Побужжя - гірська місцевість серед українського степу. Контраст ландшафтів та природна краса парку зробила це місце одним із 7 природних чудес України.

Озеро Світязь (Волинська область)

Світязь - найглибше озеро України, що входить до складу Шацьких озер. Світязь особливо привабливий тим, що його береги окреслені нечітко: столітні граби та дуби часом підступають до самого берега, нависаючи над дзеркальною поверхнею водойми.

Унікальна краса Світязя найбільше вражає жителів міст, адже саме на Волині є можливість забути про всі турботи та шалений ритм міста і поринути у життя природи.

Дивовижний Світязь магічно притягує до себе. І той, хто побував тут, обов’язково повертається знову.

Дністровський каньйон (Вінницька, Івано-Франківська, Тернопільська, Хмельницька, Чернівецька області)

Каньйон, який розташований на території 4 областей, утворився силою річки Дністер. Величний каньйон простягається на 250 км і є одним із найбільших каньйонів Європи. Територія каньйону має унікальний ландшафт, адже там утворилися три різні типи рельєфу.

Дністровські скелі з природними та рукотворними печерами приваблюють своєю красою та історією. Багато печер використовувалися як храми та монастирі. Одним із найбільш відомих печерних храмів став грот Скеля монахів.

Оптимістична печера

Найдовша у світі гіпсова печера та п'ята за довжиною печера у світі розташована на Тернопільщині. Її довжина понад 205 км. У ній навіть зустрічаються озера. Свою назву печера отримала завдяки оптимізму, який дозволив спелеологам знайти вхід до неї.

Бузький гард

Вузькі каньйони Південного Бугу, скелі висотою 50 м, гірський ландшафт серед українського степу. Це каньйони Бузького гарду. Цій одній із найдавніших ділянок суші Євразії 60 млн років. За висновками істориків, саме тут існувало міфічне місто Асгард.