На Софійській площі відбудеться грандіозний концерт

На Софійській площі відбудеться грандіозний концерт

До Києва завітають зірки світової сцени.

Поділитися:

Ідея найсміливішого та резонансного міжнародного проекту Шляхи дружби (Le Vie dell’Amicizia / The Roads of Friendship) належить одному з найвидатніших диригентів сучасності Маестро Ріккардо Муті. Серед великої кількості посад легендарного Маестро – художній керівник і головний диригент театру Ла Скала (близько 20 років), Зальцбурзького фестивалю, провідних світових оркестрів – Чиказького та Філадельфійського симфонічних оркестрів, Філармонічного оркестру в Лондоні, довічний почесний диригент Римської опери тощо.

Проект Шляхи дружби увійшов в історію як приклад високого гуманізму, що долає конфронтацію і тупикові політичні рішення, вшановує пам’ять жертв найтрагічніших подій сучасності.

Ріккардо Муті: «Ця ідея зародилася більш ніж двадцять років тому в Сараєво. Ми всі були приголомшені трагедією, яка там відбувалася. Ми хотіли щось передати від Равенни на знак братерства й усвідомили, що найкращий засіб – це музика: разом із понад сотнею музикантів ми перелетіли Адріатичне море на борту військових літаків, аби виступити в місті, яке досі продовжували бомбардувати. Це був початок подорожі, яка протягом наступних років приводила нас у неймовірні місця і яка дала нам змогу виступати з митцями різних культур і віросповідань. Це – щорічне паломництво, яке нагадує нам, що музика – це універсальна мова, яка нас всіх об’єднує».

Посол культури у світі Ріккардо Муті від самого початку проекту диригував італійськими оркестрами та хорами, які щоразу виступали разом із музикантами тих міст, до яких подорожували: Бейрут, Єрусалим, Єреван та Стамбул, Нью-Йорк, Каїр, Дамаск, Найробі, Токіо, Тегеран…

Цього ж разу в Україні, на Софійській площі італійських та українських митців просто неба об’єднають на одній сцені безсмертна музика Джузеппе Верді, а також симфонічна поема Портрет Лінкольна Аарона Копленда, яку прикрасить Джон Малкович своїм блискучим виконанням у ролі читця-декламатора. Цей твір був написаний Коплендом у розпал Другої світової війни та присвячений національному герою американського народу Аврааму Лінкольну. Зазвичай у ролі читця-декламатора уривків із текстів Президента Лінкольна виступали відомі актори або громадські діячі: Маргарет Тетчер, Білл Клінтон, Барак Обама, Ніл Армстронг, Кетрін Хепберн, Пол Ньюман, Генрі Фонда та ін.

Джон Малкович – всесвітньо відомий актор театру і кіно, кінорежисер, продюсер, двократний номінант на премію Оскар, який прославився неперевершеною грою у таких знаменитих фільмах, як Місця в серці, Імперія Сонця, Небезпечні зв’язки, Під покровом небес, Про мишей і людей, На лінії вогню, Мері Райлі, Повітряна в’язниця, Бути Джоном Малковичем, Підміна, Чемпіон тощо.

Україну представлятиме, зокрема, одна з найкращих сучасних оперних співачок Людмила Монастирська (сопрано), солістка Національної опери України та запрошена солістка провідних театрів світу – Ла Скала (м. Мілан), Метрополітен-Опера (м. Нью-Йорк), Ковент-Гарден (м. Лондон).

У грандіозному концерті на Софійській площі братимуть участь Молодіжний оркестр Луїджі Керубіні, створений Маестро Ріккардо Муті з найкращих молодих виконавців Італії, а від української сторони – симфонічний оркестр і хор Національної опери України, Камерний хор Кредо, Ансамбль класичної музики ім. Б. Лятошинського, студенти Національної музичної академії України ім. П. І. Чайковського, а також 25 молодих виконавців із м. Маріуполя (артисти Маріупольського муніципального оркестру Ренесанс та студенти Маріупольського коледжу мистецтв). Хормейстер Великого зведеного хору – Богдан Пліш. Загалом понад 300 учасників!

Телеверсію цього унікального концерту покаже 1+1. 

Після дивовижних кольорів Софійської площі – золотого, білого, блакитного і зеленого – сучасний інтер’єр Палацу мистецтв Мауро Де Андре: 3 липня цей самий концерт відбудеться в Равенні, і цього разу українські митці приїдуть у гості до італійських колег, щоб виступити у переповненій залі Палацу Де Андре.

Тому свято високої класики за участю видатних митців сьогодення під диригуванням Ріккардо Муті у самому серці української столиці дозволить багатотисячній аудиторії – понад 15 000 глядачів – стати учасниками безпрецедентного дійства в історії незалежної України.