7 ювелірних прикрас, які змінили долю своїх власників

Дізнайтеся найзагадковіші історії легендарних дорогоцінностей.

Поділитися:

Напередодні прем’єри нового українського серіалу Сувенір із Одеси, який стартує на телеканалі 1+1 вже зовсім скоро, ми підготували для вас добірку  унікальних світових дорогоцінностей, які вплинули на долю своїх власників. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ювелірний виріб ціною у сотні тисяч доларів став прототипом містичного амулета для серіалу 1+1

ЮВЕЛІРНИЙ ВИРІБ РУХОМОВСЬКОГО 

Прототипом прикраси у серіалі Сувенір із Одеси став ювелірний виріб, який на замовлення легендарного нальотчика Мішки Япончика наприкінці XIX сторіччя, створив знаменитий одеський ювелір Ізраїль Рухомовський. Слава про філігранну роботу майстра свого часу долетіла аж до Лувру. Як і у книзі «Труна з Одеси», за мотивами якої знятий серіал, реальний сувенір мав вигляд невеличкої труни, у яку помістили скелет. 

«Серіальний сувенір являє собою маленький футлярчик, на якому вигравіровано Уроборос - змію, що пожирає свій хвіст, алхімічний циркуль, альфу та омегу. Ці зображення символізують циклічність буття, творчість, смерть. Всередині футляру знаходитися камертон у вигляді скрипки, який за легендою був створений для Паганіні, котрому так і не встигли його подарувати через смерть маестро. Тому скрипочка була захована у так звану труну. До речі, саме композицію Паганіні «Капріс №24» грає наш головний герой Матвій на площі перед Одеським оперним театром» - розповідає про магічний талісман режисер серіалу «Сувенір із Одеси» Олег Туранський.

ПЕРЕГРІНА 

Перегріна - грушоподібна перлина, вік якої складає близько 500 років. Її було знайдено на Перлинних островах в Панамській затоці в середині XVI століття. Першим володарем перлини став адміністратор іспанської колонії в Панамі дон Педро де Темесе, який подарував її королю Іспанії Філіпу II. Однак перлина встигла змінити чимало власників, тому її назвали «блукаючою». Через велику вагу перлина неодноразово випадала з оправи. За легендою, подружжя Гамільтон губили її двічі - на балу в Букінгемському й Віндзорському палаці. Також існує повір'я, що перлина належала самій Клеопатрі. Вона розчинила перлину в оцті, щоб підкорити Антонія. 

У 1969 році перлина була продана на аукціоні Sotheby's Річарду Бертону для Елізабет Тейлор. Елізабет Тейлор у своїй книзі згадує, як помітила, що перлина загубилася в номері готелю «Сізарс-Палас». Після пошуків коштовне каміння було знайдено у роті її улюбленого песика. Пізніше перлина прикрасила намисто з діамантів і рубінів, виготовлене на замовлення Елізабет Тейлор фірмою Cartier. 

ДОРОГОЦІННОСТІ «ТИТАНІКА»

Фото: Кадр з фільму «Титанік»

Легендарні ювелірні прикраси, що були загублені на дні океану після аварії на кораблі, нині зберігаються в одному із американських музеїв. Серед них чимало брошок, перстнів, намист, перстнів та сережок. Намисто із фільму «Титанік» під назвою «Серце океану» є несправжнім. Однак існує легенда, що на кораблі все ж знаходився рідкісний блакитний діамант. Жоден інший дорогоцінний камінь не овіяний такою кількістю зловісних легенд. Якщо вірити чуткам, синій діамант став причиною смерті ювеліра Таверньє, який подарував його французькому королю Людовику XIV, і самого Людовика, а також приніс нещастя королеві Франції Марії-Антуанетті, став причиною загибелі своїх чергових власників під час аварії «Титаніка» і знищив сім'ю посильного, що доставив його в Смітсонівський інститут, де він знаходиться зараз.

ДІАМАНТ КОХІНОР

Нині діамант прикрашає корону королеви Єлизавети. Історія стоп'ятикаратного каменю окутана легендами й дивовижними історіями. Він був знайдений в Індії і належив багатьом правителям, змінивши їх долі назавжди. Навколо діаманта вирували нескінченні війни, а його власники мали жорстоку долю, загарбники позбавляли їх безцінного скарбу. У стародавньому індійському манускрипті 1306 року сказано: «Той, хто володіє діамантом - володіє світом, але його будуть переслідувати невдачі. Тільки Бог або жінка можуть носити його безкарно».

САПФІР ХЕРОН АЛЛЕН

Фіолетовий камінь приніс чимало нещасть своїм власникам. Вони хворіли, мали фінансові проблеми, а в кінці-кінців прозалися із життям. Довгий час камінь зберігався у музеях, аби його прокляття не приносило страждання людям. Один із співробітників музею Едвард Герон Аллен настільки боявся легенд про дорогоцінність, що запакував діамант у сім коробок і залишив у банку із запискою: «Тому, хто відкриє цю коробку, варто  спочатку прочитати це попередження, а потім нехай робить з коштовністю все, що забажає. Моя порада йому або їй - викинути камінь в море».

ДІАМАНТ «НАДІЯ»

Цей камінчик оповили моторошні історії. Він прибув до Європи з Індії, і за легендою, діамант – не що інше, як око бога Рами. Людину, яка захоче володіти «Надією», усе життя переслідуватиме нещастя. Спочатку діамант належав послідовникам бога, але його вкрали у жерців. Крадіжка активізувала магічні властивості каменю, і кривава історія почалася. Прокляття діаманта торкнулося практично всіх його господарів: Людовик XIV помер у страшних муках моторошної агонії, Людовик XV – від невідомої недуги, а фаворитки, яким недовго належав камінь, вмирали одна за одною. 

САПФІР ДИНАСТІЇ СТЮАРТ

Легенда свідчила, що якщо в одному виробі об'єднати сапфір з іншим сильним самоцвітом, що належить знатному роду, то держави (власниці каменів) здобудуть міць, гармонію та спокій. Королева Марія Стюарт не повірила легенді. Натомість королева Вікторія вставила в корону сапфір із самоцвітом, що має назву «Чорний принц». За легендою, поєднавши два могутніх камені, вона забезпечила Великій Британії непохитний авторитет, силу і гармонію, якими вона володіє донині.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тест: Який чоловік викраде твоє серце?