У спецвипуску проєкту “Світ навиворіт. Україна” розповіли історії дітей, батьки яких загинули під час війни

Світ навиворіт. Україна
 Світ навиворіт. Україна: у спецвипуску розповіли історії дітей, батьки яких загинули під час війни

Дмитро Комаров побував у реабілітаційному таборі для дітей і почув їхні історії, які розчулюють до сліз.

Поділитися:

У спецвипуску “Світу навиворіт. Україна”, який показали сьогодні на каналі "1+1 Україна", Дмитро Комаров відвідав освітньо-реабілітаційний табір для дітей, які пережили травматичні події через війну. Тут на реабілітації знаходяться діти з різних міст країни, але всіх їх об’єднує те, що під час війни вони втратили членів своїх родин. Журналіст познайомився з малечею та дізнався їхні історії, які не залишать байдужими нікого.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У спецвипуску проєкту “Світ навиворіт. Україна” розповіли, як поводитися з дітьми, які втратили батьків під час війни

Трагічний день для Максима з Умані стався 28 квітня, коли дві російські ракети влучили в його дев’ятиповерховий житловий будинок. Під завалами загинуло 23 особи, серед яких була й мама хлопця. У ту ніч Максим лишився ночувати в сусідній квартирі разом із бабусею та дідусем. Він прокинувся від диму, і подумав, що сталася пожежа.

“Дідусь сказав: “По нам прилетіло”. Ми вилізли, і останнє, що я зробив, це крикнув: “Мамо, вилазьте”, — розповідає про трагедію хлопець і описує свої емоції у той момент. – “Вогник у серці ніби згас. Така пустота настала”. 

Усвідомлення втрати до Максима прийшо лише тоді, коли йому подзвонила тітка, і сказала, що під завалами знайшли тіло матері. 

“Я стараюся продовжувати жити, бо так би мені сказала моя мама. Я стараюся робити все, щоб вона дивилася на мене згори і була щаслива”, — ділиться хлопець.

У тому ж будинку в Умані жив і шестирічний Михайло. Його родина переїхала до міста, коли рятувалася від війни в Луганську. Під час ворожої атаки він втратив старших братика та сестричку.

 

Харків’янин Гліб також розповів свою сумну історію: 16 травня 2022 року його тато кулеметник загинув під Бахмутом. Хлопчик регулярно зідзвонювався з ним, але шкодує, що за день до смерті батька не взяв слухавку, коли той хотів поговорити. 

“Нам подзвонив дядько Вова, татів брат, і сказав, що більше в мене немає тата. У мене почалася істерика, я почав кричати”, — описує той день Гліб.

Хлопчик розповідає, що був з батьком найкращими друзями, і з мамою вони були за ним, як за кам’яною стіною. 

Одразу після його смерті Гліб хотів також стати військом, щоб помститися росіянам, але потім передумав: 

“Я не хочу, щоб мої майбутні діти і дружина страждали за мною так, як я страждав за татом”.

 

Історією також поділився Микита з Києва. 31 грудня 2022 року у приватний будинок його сім’ї влучила ворожа ракета. У той час родина готувалася до святкування Нового Року. Хлопчик попросив маму принести дещо з кухні, і саме там вона загинула в момент прильоту. Миката разом з татом, які залишилися в кімнаті, змогли врятуватися. 

“Коли я вийшов з будинку, то побачив, що на місці нашої вулиці не було нічого — тільки земля і вогонь” — згадує той день хлопчик.

З мамою він був дуже близький, і, за словами психологині, дуже важко переживає втрату, але на камеру мужній Микита говорить, що говорити про ці події йому не важко, проте дуже сумно. 

 

Надзвичайно трагічною є й історія дев’ятирічного Богдана з Бахмута, який залишився круглим сиротою. Під час обстрілу міста він втратив тата й маму, яка перебувала на сьомому місяці вагітності. 

На момент трагедії хлопчик був у сусідів. Коли йому розповіли про смерть батьків, він не повірив, вкрав велосипед і поїхав у епіцентр бойових дій:

“Дивлюся: мама з татом лежать. Я зрозумів, що вони вже померли”, — розповідає хлопчик.

Цілу добу Богдан провів поруч з батьками під безперервними обстрілами, тому що поліція не могла дістатися туди й забрати хлопчика. 

“Я був посеред поля, і мене ніби боженька оберігав. Я дивися вгору, а там щось швидко пролітало”, — пригадує він свій найстрашніший день.

Дивіться спецвипуск проєкту "Світ навиворіт. Україна" онлайн на сайті 1+1 та на платформі Київстар ТБ.

Дивіться "Світ навиворіт. Україна" на телеканалі "1+1 Україна" щопʼятниці о 20:30 та на платформі Київстар ТБ.

Новини по темі