Як порахувати, на скільки збільшиться пенсія: пояснює колишній міністр соціальної політики

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Як порахувати пенсію після індексації
Фото: Freepic

Кого зачіпає індексація: екс міністр соціальної політики ділиться подробицями розрахунку пенсій для різних категорій.

Поділитися:

Майбутня індексація проводитиметься у березні 2024 року. Колишній міністр соціальної політики Андрій Рева розповів про деталі розрахунку пенсій:

«Тут нічого складного немає, тому що формула індексації була закладена законом ще давно. Згідно з нею враховувались два фактори: на скільки зросла середня зарплата в країні за попередній рік і рівень інфляції. Складалися ці два показника і виводився відсоток на який збільшиться пенсія»

В 2024 році будуть братися показники 2023, 2022 і 2021 років. За попередніми розрахунками ця цифра складе 13%.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Пенсіонерам підвищать виплати: хто отримає доплату

Тобто кожна людина, яка знає розмір своєї базової пенсії без надбавок, може власноруч порахувати суму своєї пенсії. 

Однак індексація проводитиметься не для всіх категорій громадян. Близько 2 мільйонів пенсіонерів, що отримують мінімальні виплати через недостатній стаж, не будуть отримувати більше. Розмір пенсії для них корелюється згідно з прожитковим мінімумом. Оскільки мінімум виріс на 12% з січня місяця, то і пенсія підросла на 268 гривень. Вона більше не індексуватиметься у 2024 році. Подібна ситуація з пенсіонерами, чиї виплати залежать від розміру мінімальної зарплати. Для них пенсія зросла на 160 гривень з 1 січня і скоро знову зросте у квітні. 

Заступниця міністерки соціальної політики Дарина Марчак пояснює, що ситуація з розрахунками пенсій складна і потребує змін. Наразі міністерство намагається реформувати систему виплат і виправити існуючий дисбаланс. 

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Яку зарплату отримуватимуть українці у 2024 році: відповідь експертів

 

Новини по темі