Як проходить військовий облік жінок-медиків: роз'яснення експертів

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Військовий облік жінок-фармацевтів і медиків: як це працює (відео)
Freepik

Фахівці розповіли про особливості військового обліку жінок-медиків.

Поділитися:

З 1 жовтня вступив у силу наказ Міністерства оборони про обов’язкове взяття на військовий облік жінок з медичною та фармацевтичною освітами. Відтак, усі жінки з такими спеціальностями мають звернутися до своїх ТЦК, звідки їх відправлять на медичний огляд, і якщо проблем зі здоровʼям не буде, поставлять на облік військовозобовʼязаних. У Міноборони наголошують, що це не означає мобілізацію, а лише актуалізацію даних. Як проходить цей процес, розповіли в ТСН, який виходить щоденно о 19:30 у YouTube ТСН, а також у марафоні новин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Військовий облік жінок-медиків та жінок-фармацевтів з 1 жовтня: роз'яснення МОЗ

"Дівчата, які мають медичну освіту, звертались завжди, і до 1 жовтня, і в минулому році. Це потрібно для того, щоб просто узагальнити кількість медичних працівників, знати їх наявний ресурс в державі. Тому звертаються в плановому порядку, проходять медичну комісію, отримують певний пакет документів і отримують військово-обліковий документ", — прокоментувала Світлана Розка, т. в. о. начальника відділу військового обліку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Військовий облік жінок з 1 жовтня: хто придатний, як стати на облік та хто має право на відстрочку

Норма взяття на військовий облік жінок-медиків та фармацевток існує давно. Від 1 жовтня вона лише стала обов'язковою, тому зараз на облік мають встати ті, хто цього не зробив раніше. Зробити це можна протягом 3 років – до 31 грудня 2026 року.

"Для медиків-жінок військовий обов'язок завжди був. Зараз триває процес його документального оформлення. Виконується рішення Верховної ради, відповідно до якого медики-жінки мають пройти в свої територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, стати на військовий облік та отримати документ, що вони є військовозобов'язаними", — розповів Володимир Фітьо, речник Сухопутних військ ЗСУ.

Крім того, з 1 жовтня навчальні заклади мають подавати до ТЦК відомості про усіх, хто здобуває медичну спеціальність, за два місяці до закінчення навчання. Те саме стосується роботодавців. Також активно триває взяття на облік людей суміжних професій за бажанням. Щодо виїзду за кордон, то обмежень для військовозобов'язаних жінок-медиків немає.

Новини по темі