Світло продовжують вимикати: яких графіків відключення електроенергії варто чекати українцям з початком опалювального сезону

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Чи зміняться графіки відключення світла з початком опалювального сезону: що відомо
Freepik

Чи зміняться графіки відключення світла з початком опалювального сезону: що відомо

Поділитися:

Українці, здається, тільки видихнули від аномальної спеки та вимкнень електроенергії по 14-18 годин на добу. Як тут спека знову повернулась, а за нею і графіки відключень світла. Якої ситуації зі світлом варто чекати українцям та, як зміняться графіки відключення з початком опалювального сезону, коли навантаження на енергетичну систему стануть більшими? Про це розповіли у сюжеті ТСН, який виходить о 19:30 на YouTube та в марафоні новин.

21 серпня згідно з даними від Укренерго будуть застосовані графіки відключень електроенергії від 16:00 до 24:00. До того ж  з 16:00 до 18:00 та з 22:00 до 24:00 буде застосовуватися одна черга відключення. Натомість з 18:00 до 22:00 будуть діяти одразу дві черги відключень одночасно.

У всіх регіонах України буде обмежено використання електроенергії допоки не стане прохолодніше, адже через спеку споживання електроенергії зростає. Наприклад, станом на сьогодні, 21 серпня, воно вже на 1,1% більше, ніж днем раніше. 

Відключення світла

Варто зазначити, що про повернення таких графіків упродовж 19-25 серпня українців попереджали. Заступниця міністра енергетики Світлана Гринчук в ефірі телемарафону заявила, що саме цими днями ситуація зі світлом погіршиться та закликала усім використовувати енергію економно наскільки це можливо:

«Якщо вдасться нам своїми силами, за допомогою імпорту та залучення аварійної допомоги покривати споживання, тоді, звісно, графіки складатися не будуть. Якщо ж ні, для того, щоб збалансувати систему є ймовірність їх застосування. Тому ми просимо споживачів розуміти, що буде жарка погода, але все ж таки, намагайтеся економно використовувати електроенергію, особливо в ті пікові години, коли нам найважче покрити споживання — це зранку і вечірні пікові години з 17:00 до 22:00».

Чи будуть відключення і надалі

З поверненням графіків відключення світла в мережі з’явились і прогнози експертів щодо того, що чекає на українців взимку — чи будуть вимикати світло і якщо так, то наскільки. Як з'ясувалось, в опалювальний період при оптимістичному сценарії світла може не бути по 6-8 годин на добу. Про це повідомив експерт з енергетичних питань Андрій Закревський:

«Давайте для себе запам’ятаємо, що ми в період пікових навантажень споживаємо 15 ГВт, а базова генерація буде давати 9 ГВт. Якщо ми розширимо сполучення з Європою, то можемо розраховувати ще на 2 ГВт допомоги за кордону. Таким чином 11 ГВт у нас буде, але пік — 15 ГВт».

Андрій Закревський пояснив, що прогноз із відключеннями по 12 годин на добу – найпесимістичніший сценарій і не настільки реальний, як здається. Він зазначив більш реальний розвиток подій, що світла з початком опалювального сезону, тобто з другої половини жовтня може не буде по 6-8 годин на добу. І варто не забувати, що це за умови відсутності нових пошкоджених енергооб'єктів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як формують графіки вимкнення світла та що таке віялові черги відключення: нове пояснення від Укренерго

Новини по темі