Чи повернуться графіки відключення світла взимку: пояснює виконавчий директор енергетичної компанії

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Чи будуть відключати світло взимку 2023: пояснює директор ДТЕК
Freepik

Чи готова енергосистема України до зими?

Поділитися:

21 вересня росіяни вперше за тривалий час завдали удар по енергосистемі. Були пошкоджені електромережі в Києві та області. Тепер постає питання: чи повернуться графіки відключення світла та наскільки готова наша енергосистема до зими в умовах війни? Про це в телемарафоні "Єдині новини" поговорили з виконавчим директором ДТЕК Дмитром Сахаруком.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які два українські міста мають найбільші ризики під час опалювального сезону

Під час чергової повітряної атаки з боку рф в ніч на 20 вересня були пошкоджені деякі енергетичні об'єкти, внаслідок чого у Києві та в області вимикалось світла. Втім, енергетики швидко повернули електроенергію споживачам.

"Були пошкоджені мережі в Києві та в Київській області. В Київській області вимикались десь біля трьох тисяч споживачів, у місті Києві — близько тисячі. Протягом години ми заживлювали споживачів і потім протягом дня проводили ремонтні роботи. Ну, по суті, це вже так зрозуміло, що дійсно вони ціляться по інфраструктурі. І я думаю, що вони будуть це робити і надалі, на жаль", — поділився виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук в ефірі телемарафону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Готуємось до зими: список покупок на випадок відсутності електроенергії

Чи повернуться графіки відключення світла взимку

За словами представника симтеми енегетики, майже півроку компанії готувалися до зими. Проводилися щодо відновлення енергосистем, повернули в експлуатацію два блоки з консервації, а це 500 мегават додаткової потужності. Ремонтні роботи продовжуватимуться до кінця року. Це стане гарною запорукою, аби пройти зиму впевнено. Але все також залежатиме від роботи ППО та частоти обстрілів.

"Якщо вивести за лапки фактор обстрілів, то нам відключення не потрібні, навіть взимку, коли будуть пікові навантаження. Якщо не буде вистачати української генерації, буде можливість залучати імпорт. Якщо взяти підготовчі дії, то можна говорити про те, що ми впевнено можемо пройти зиму. Якщо ж накласти на це обстріли, а тут ніхто не знає, коли вони будуть, як вони будуть, куди влучать, якими будуть пошкодження. Тут ми говоримо про сценарії. Наприклад, коли влучили, ми відремонтувалися і швидко повернули світло. Або ж сценарій, коли влучили, але досить сильно, і тоді є необхідність повертати відключення, щоб балансувати попит. Це можливо, це один із сценаріїв, які ми пропрацюємо, в тому числі."

Новини по темі