Чому крилату ракету тяжко збити: військовий експерт пояснив, згадуючи ракетні ударі по Вінниці

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Чому крилату ракету важко збити (пояснив військовий експерт, згадуючи ракетні ударі по Вінниці)
Freepik/jcomp

Військовий експерт Олег Жданов пояснив, чому українська ППО не завжди збиває російські ракети.

Поділитися:

Військовий експерт Олег Жданов розказав, чому українська протиповітряна оборона (ППО) не завжди збиває російські ракети

"Все небо покривають радіолокаційні станції. Так, вони десь бачать, а десь не бачать. Але в основному вони бачать. Іноді, коли помічають ракети, просто не вистачає часу підіймати винищувальну авіацію чи ППО не встигає її перехопити до кінцевої цілі. 

По-друге, крилата ракета — це найскладніша ціль. Вона може змінювати свою траєкторію в будь-який момент. Вона летить, огинаючи рельєф місцевості. Тобто якщо є перешкода, то вона підіймається. Якщо є низина — вона опускається. Тому дуже складно цю ракету збити. Питання не в її фіксації, всі їх бачать, сповіщають. Повірте, воєнні теж їх бачать. Але ніхто не може знати траєкторію польоту цієї ракети. Ось у чому проблема".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від ракетного обстрілу у Вінниці постраждала частина команди співачки ROXOLANA: один учасник загинув

Чому повітряна тривога одразу в кількох областях, а прилітає лише в одну

"Буває, тривога у 5 областях, і люди сидять у підвалах. Це тому, що ніхто не знає, коли вона [крилата ракета] і куди поверне. На прикладі удару по Вінниці, на сьогоднішній день є інформація, що ракети йшли на Житомир, а повернули на Вінницю, а інші кажуть, що від Тернополя звернули вони. Як запрограмована ракета, ніхто не знає", — розказує військовий експерт. 

Якщо це балістична ракета, то її траєкторія руху по прямій, її легше збити.

Якщо летить крилата ракета, льотчик має підняти у небо винищувач, зафіксувати ракету та збити. Працювати по ній системою ППО немає сенсу, оскільки крилата ракета за кілька непередбачених хвилин може розвернутись, і ППО піде в нікуди, бо система не може рухатися по кривій, як крилата ракета.

Сучасні протиракетні комплекси мають "розумні" ракети, які можуть так само маневрувати у повітрі, як і крилаті ракети. IRIS-T або NASAMS у радіусі своєї дії в 40 км можуть наздогнати у повітрі крилату ракету, вирахувати точку зустрічі й збити. У цьому й різниця протиповітряної оборони (ППО) від протиракетної (ПРО). 

Сьогодні президент України Володимир Зеленський у своєму Телеграм написав, що уже понад три тисячі крилатих ракет застосувала росія проти України.

Новини по темі