Лист на небо: 10-річний хлопчик написав щемливого листа загиблому татові-військовому і запустив в небо з найвищого монумента в Європі

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
10-річний син загиблого військового написав щемливого лист батькові "на небо"

Хлопчик написав листа татові-військовому, який загинув унаслідок ракетного обстрілу.

Поділитися:

10-річний Іван Ярмоленко написав листа татові-військовому, який загинув унаслідок ракетного обстрілу навчального центру "Десна". Хлопчик переконаний, що батько зможе його отримати, якщо кореспонденцію запустити в небо — з монумента України-Мати. Це була їхня з татом мрія: піднятися на статую, коли Іванко виросте. Але є проблема. Хлопчику щойно виповнилося десять. А на найвищий оглядовий майданчик України можна підійматися тільки з повноліття. Чи вдалася ця спецоперація синові захисника? Неймовірно зворушливу історію розповіла кореспондентка ТСН Ірина Маркевич.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві у "вікні життя" залишили 10-денне немовля: що відомо

Кореспондентка ТСН у своєму інстаграмі показала трішки залаштунків зі зйомок сюжету:

10-річний ІванФото: Instagram/ira.markevich_ua

10-річний Іван і 6-річна Софія разом створили листа для загиблого батька-військового. Софія розмальовує аркуш Іван пише татові останні новини їхньої родини. Соня пішла в перший клас, вона вже вміє читати і писати літери. Іван зібрав з дыдусем парту для сестри і намагається бути за головного, як просив його тато. Іван вже у 4 класі, він багато, що вивчив і зрозумів, але куди потрапляють люди після смерті, він збагнути не може і питає про це тата у листі. Софія ж переконана, що тато їх не тільки бачить, а ще й передає вітання.

10-річний ІванФото: Instagram/ira.markevich_ua

Востаннє діти бачили тата 6 березня 2022 року. Це був 11 день війни. Юлія вивозила дітей на захід, а звідти - в Італію. Олександр Ярмоленко пішов у військкомат. Чоловік був у територіальній обороні, а коли Київщину деокупували - приєднався до ЗСУ. Став бійцем гаубичної батареї 66 бригади, яка готувалася до боїв на Херсонщині. Підрозділ проходив злагодження у навчальному центрі у "Десні". 17 травня на "Десну" росіяни здійснили ракетну атаку. Тільки за офіційними даними там було 86 загиблих.  

10-річний ІванФото: Instagram/ira.markevich_ua

Усі стіни у квартирі завішані їхніми спільними фото. Діти просять маму постійно показувати відео в телефоні, де вони разом. Перед фотографіями Олександра - стос дитячих малюнків і час від часу Ваня пише татові листи. Хлопчик важко пережив смерть тата і працював із психологом. 

10-річний хлопчик дуже хотів відправити "особливого" листа татові, запустивши його з України-Матері. Піднятися на найвищу точку монумента можна лише з повноліття, але враховуючи важливість кореспонденції — ТСН звернулася до керівництва музею "Другої світової війни" і для Вані роблять виключення. Маленька Соня залишилась внизу, бо для неї це надто небезпечний підйом. Знімальна група ТСН разом з Іваном і мамою Юлією піднялись вверх. До грудного відділу монумента можна дістатися досить безпечно. А от далі — треба йти пішки, а це — як два п'ятиповерхові будинки без ліфта. 

Іван на висоті 92 метри читає листа татові:

"Тату, привіт ми за тобою дуже сумуємо. Тепер я за головного в нашій родині, як ти і казав. Пап, де ти живеш? Софійка вірить, що у тебе там є магазини і ти прислаєш нам подарунки на Новий рік і день народження. Мама дуже сумує за тобою і часто плаче, але ми з Софійкою їй не дозволяємо".

Ваня прив'язує лист до повітряних кульок — одна від Софійки, одна — від Іванка. Три роки тому вони мріяли сюди з татом піднятися вдвох. Ваня сьогодні здійснив цю мрію і за тата.

Дивіться зворушливий сюжет ТСН про хлопчика:

Новини по темі