Уряд скасував мораторій на оплату комунальних послуг: що це означає для боржників (відповідь експерта)

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Що чекає боржників після скасування мораторію: відповідь експерта
Freepik

Мораторій скасовано: що загрожує боржникам.

Поділитися:

Уряд скасував мораторій на оплату комунальних послуг, який діяв з початку війни. Виняток становлять лише жителі прифронтових та тимчасово окупованих територій. Решта українців відтепер повинні платити за спожиті комунальні послуги вчасно. Детально про це поговорили з головою НКРЕКП Костянтином Щеповським в ТСН, нові випуски якого можна побачити щодня о 19:30 в марафоні новин та на YouTube.

Так, уряд скасував заборону на припинення житлово-комунальних послуг, нарахування штрафів та пені, а також стягнення заборгованості. Ця норма передбачена новою постановою від 29 грудня 2023 року. На думку експертів, таким чином Кабмін хоче зупинити зростання боргів, які вже й так досягли апогею і спричиняють у постачальників брак коштів та ресурсів.

"Сьогодні борг населення за спожитою електроенергією збільшився на 41% відносно до воєнного часу. Водночас дія мораторію зберігається на територіях України, де ведуться бойові дії.  Це необхідний крок, який повинен значно підвищити рівень платіжної дисципліни для нормального функціонування енергосистеми України. Вкрай необхідні ресурси, і тому це була вимушена така міра", — прокоментував Костянтин Щеповський, голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українців попередили про дефіцит електроенергії: чи будуть планові відключення світла

Також експерт прокоментував ситуацію в енергосистемі країни з урахуванням останніх похолодань. Нагадаємо, раніше на тлі морозів в Україні виник дефіцит електроенергії, в деяких регіонах спостерігалися аварійні відключення світла. Подейкували, що можливе повернення до планових відключень електроенергії. Наразі енергетики просять економи світло в пікові години споживання.

"Зараз на кілька днів буде температура приблизно біля нуля. А потім, згідно з даними Укргідрометцентру, ми очікуємо другий етап похолодання десь на кілька днів. Температура знову повернеться до мінусів, до -10. Тому енергетики України просять всіх українців свідомо споживати та ощадливо використовувати електроенергію, особливо під час проходження вечірнього і ранкового пікового навантаження", — зауважив Костянтин Щиповський.

Дізнавайтеся більше про скасування мораторію та стан енергосистеми у сюжеті ТСН:

Новини по темі