Перший опалювальний сезон на власному газі: чи зможе Україна надалі підтримувати такі темпи видобутку

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Опалювальний сезон 2023-2024: Україна використовувала виключно власний газ.
Freepik

Як Україна навчилась на повну реалізовувати власний газовий потенціал.

Поділитися:

Цей опалювальний сезон Україна вперше пройшла виключно на газі власного видобутку - про це розповіли у ефірі ТСН. 2023 рік став рекордним по обсягам виробництва природного палива. Задля цього було запроваджено буріння 150 новий свердловин. Не дивлячись на війну, Україна видобуток збільшився на 200 мільйонів кубометрів. Не останню роль в цьому зіграв і той факт, що споживання палива теж скоротилось.

Голова правління НАК «Нафтогаз України» Олексій Чернишов стверджує, що у майбутньому споживання і видобуток будуть пропорційно зростати:

«Споживання Україною газу поступово буде збільшуватися, але я впевнений, що зараз темпи нашого видобутку випереджають майбутнє зростання споживання. Тому, ще раз підкреслюю, що ми живемо за рахунок українського видобутку. «Нафтогаз» планує і на сьогоднішній день робить відповідні інвестиції в збільшення видобутку».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи зростуть тарифи на світло через обстріли енергосистеми

Проте, експерт з енергетики «Українського інституту майбутнього» Андріан Прокіп наголошує, що приватні компанії стали менше виробляти газу, а це є не дуже позитивним сигналом:

«В нас справді зріс видобуток газу державними компаніями, а приватні скоротили на 14%. Значить, не все так гаразд, бо приватні компанії здебільшого орієнтувалися на промислових споживачів. Відповідно, скоротилось споживання і у них зник ринок, а експортувати його заборонено»

Та Олексій Чернишов каже, що держава активно купляє у приватних підприємців газ і розвиває український бізнес, що є одним з ключових механізмів держави.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виплати для переселенців: які зміни чекають у 2024 році

Новини по темі