Виплати для переселенців: які зміни чекають у 2024 році

ТСН
19:30
Виплати для переселенців: які зміни чекають у 2024 році
Freepik

Кому підвищать виплати: заступниця міністра соціальної політики пояснила, яку допомогу отримають українці.

Поділитися:

Соціальна підтримка для переселенців не зменшиться. Про це заявила заступниця міністерки соціальної політики в ефірі ТСН Дарина Марчак:

«Нинішній формат допомоги внутрішньо переміщених осіб не враховує дуже багатьох факторів. Наприклад, вартість оренди в різних населених пунктах. Якщо взяти середню по Україні вартість оренди за 1, то в Києві вартість оренди складатиме 1,22 а в Ужгороді 2.5. Тобто, ціна оренди на Закарпатті буде в два з половиною рази дорожче, ніж середнє по країні. А сьогоднішній розмір допомоги для цих осіб не враховує ці аспекти. Тому ми дивимося на таку допомогу у розрізі тих потреб і тих інструментів, які у категорії таких осіб є. Комусь потрібна підтримка на оренду, комусь потрібна підтримка на ліки, комусь на догляд за рідними. Тому ми намагаємось шукати шляхи забезпечення цих потреб».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нова схема нарахування страхового стажу в Україні: як отримати додаткові роки за декрет

Ті внутрішньо переміщені особи, котрі отримували допомогу тривалий період часу, мали вже позбутися виплат. Тим не менш, уряд прийняв рішення продовжити їм період виплат ще на 6 місяців.  Але тепер система буде більш гнучка і розділена на певні категорії. Грошову допомогу здебільшого буде сконцентровано на осіб з інвалідністю і тяжкими захворюваннями, на дітей, на непрацездатних пенсіонерів понад 55 років. 

Також Міністерство соціальної політики ввело нову програму «Дитина не одна». Вона передбачає встановлення грошових виплат для сиріт, що після втрати батьків знаходяться під опікунством родичів. До цього моменту грошову допомогу отримували тільки ті сироти, що виховувались прийомною сімʼєю, а ті, що залишались під опікунством родичів не отримували нічого.

Новини по темі