Рекордне підвищення податків: як новий закон вплине на заробітну плату українців

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Підвищення податків в Україні: як зміняться зарплати українців
Freepik

Зростання військового збору та більші податки для ФОПів: що варто знати про новий закон щодо підвищення податків

Поділитися:

Верховна Рада України ухвалила один із найобговорюваніших законів останнього часу, який стосується підвищення податків. Рекордне підвищення військового збору, нові вимоги до підприємців і навіть вплив на банківський сектор — усе це вплине не лише на економіку країни, а й на зарплати українців.

Нові правила оподаткування позначаться на різних категоріях населення по-різному. Офіційно працевлаштовані громадяни відчують зниження доходів через підвищення військового збору. Підприємці також отримають додаткові витрати, які можуть відобразитися на цінах їхніх товарів чи послуг.

Детальніше в новому законі про підвищення податків розібралися у сюжеті ТСН. Тож що конкретно змінилося і до чого варто готуватися?

Військовий збір не 1,5%, а 5%

Одне з головних нововведень — це підвищення військового збору з 1,5% до 5%. Цей податок був введений ще на початку війни у 2014 році для підтримки армії. З новим законом його розмір суттєво збільшується на 3,5%. Найбільше це буде помітно на так званих «білих» зарплатах — тобто офіційно задекларованих доходах.

Податки
Freepik

Військовий збір працівники платитимуть зі своєї власної кишені, тобто фактично з чистого доходу після оподаткування. Це означає, що кожен українець, який отримує офіційну зарплату, після набуття чинності закону буде втрачати ще 3,5% свого доходу.

Для військових зроблено виняток — на їхні зарплати підвищення військового збору ніяк не вплине.

Чого чекати підприємцям 

Зміни також торкнуться і підприємців, особливо тих, хто працює, як ФОП (фізична особа-підприємець). ФОПи першої, другої та четвертої груп тепер будуть сплачувати додатково 10% від мінімальної заробітної плати до єдиного податку.

Оскільки зараз мінімальна заробітна плата в Україні становить 8 000 гривень, то підприємці щомісяця сплачуватимуть ще додаткові 800 гривень до державного бюджету. Натомість підприємці третьої групи ФОП сплачуватимуть додатково 1% від свого доходу.

Варто звернути увагу, що ці зміни набувають чинності заднім числом — з 1 жовтня. Тобто підприємцям доведеться сплачувати нові податки за період, коли вони ще не були дійсними.

гроші

Банки виплачуватимуть половину від свого доходу

Новий закон стосується і фінансового сектору. Цьогоріч банки отримали рекордні прибутки — найбільші за всю історію України. Новий закон зобов’язав банки сплачувати, як податок — половину своїх прибутків до бюджету.

Фінансові установи, які займаються кредитуванням на невеликі суми, віддаватимуть тепер чверть свого прибутку, починаючи з 1 січня наступного року.

Чи подорожчають банківські послуги

Після такого різкого підвищення податків на банківську систему виникає питання — чи вплине це якось на клієнтів банків? Тобто, чи зросте вартість обслуговування карток або комісії за послуги? Проте економісти, запевнили, що не варто перейматися. Банки не будуть вимагати додаткових виплат від своїх клієнтів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Історичне рішення: Верховна Рада підвищила податки — кого торкнуться зміни

Новини по темі