Україну накрила аномальна спека: синоптики розповіли, скільки вона триватиме

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Прогноз погоди на липень: скільки триватиме аномальна спека

Аномальна спека в Україні може зберігатися весь тиждень: скільки вона триватиме – прогноз синоптиків

Поділитися:

Аномальна спека охопить більшість областей України. У понеділок, 1 липня, температура повітря протягом дня досягала +35. Втім, максимальні денні показники першої декади цього місяця можуть досягати позначок +39 °С, повідомляється в сюжеті ТСН, що виходить по буднях о 19:30 на YouTube і в марафоні новин.

Що є причиною такої аномальної спеки, де вона досягне рекордного показника, а де хоча б трохи стане милосерднішою?

У липні середня температура повітря зазвичай найвища на рік. За даними синоптиків, липень – це єдиний місяць року, коли жодного разу не фіксувалися заморозки у будь-якій точці України за весь період метеорологічних спостережень, за винятком високогір'я Карпат.

Вже 1 липня рекордні температури охопили більшість областей України. Цієї доби Україна стала однією з найспекотніших країн Європи. За словами синоптикині Наталії Діденко, на значній частині території переважала суха погода з високою пожежною небезпекою, і така спека ще триватиме.

У свою чергу директор департаменту захисту навколишнього середовища та адаптації зміни клімату КМДА Олександр Возний закликає мешканців столиці не залишати своїх домашніх улюбленців у машині під час спеки, адже це несе смертельну небезпеку для тварин.

«У ці спекотні дні хочу звернутися до киян із важливим нагадуванням – у жодному разі не залишайте своїх домашніх улюбленців у закритих автомобілях. Навіть кілька хвилин у розпеченій машині можуть стати фатальними для тварини. Температура в салоні авто під палючим сонцем може зрости до +50° і вище, що становить смертельну загрозу для наших чотирилапих друзів», - зазначив він.

Прогноз погоди на липень: скільки триватиме аномальна спека

Аномальна спека триватиме щонайменше тиждень. Найближчими днями у центральних, південних та східних областях очікується спекотна та суха погода. Зокрема, 2 липня нестійка погода з короткочасними дощами та грозами утримається у західній частині країни. Увечері також грози очікуються у Київській та Чернігівській областях. Температура повітря вдень на півдні та сході країни +33 +38°C, а от у четвер 4 липня вночі без істотних опадів. Вдень місцями в Україні пройдуть локальні дощі. Температура повітря в західних та північних областях вночі +13 +20° вдень +23 +28°. У центральних, південних та східних регіонах вночі +18 +23°, вдень +33 +39.

Причину такого найвищого показника назвав кандидат географічних наук, метеоролог Ігор Кібальчич.

«Виновником такої спекотної та сухої погоди стане блокуючий синоптичний процес над районами середньої та верхньої Волги. Він пов'язаний з теплим висотним антициклоном, оскільки він буде малорухомим і локалізується саме над східною Європою, тому складуться сприятливі умови для поступового прогріву та застою повітряної маси, яка циркулює у його межах. У той же момент західні області України будуть перебувати в більш комфортній і менш спекотній повітряній масі з великою кількістю дощів завдяки динамічнішим процесам в атмосфері та переважанням циклонічної діяльності», - повідомив він.

За даними синоптиків, протягом другої та третьої декади липня температурний фон трохи знизиться завдяки послабленню блокуючого антициклону, проте все ще середньодобові показники температури перевищуватимуть кліматичну норму. Опади в другій і третій декаді місяця розподіляться нерівномірно по території, але їх сумарна кількість за липень виявиться вищою за норму в західних регіонах, близько норми в північній частині та центрі країни і також нижче за норму на півдні та сході.

Погода в Україні

В Укргідромедцентрі пояснили, що такий клімат можна порівняти із середземноморським. Так, українська спека досягатиме тих самих значень, що в Італії та Греції – тобто 30-34°. А у південній частині, центральних та східних областях відзначиться сильна спека до 37°.

Однак Україна наразі не є найспекотнішею країною. В Іспанії очікується +40, але спека до Іспанії прийшла з Сахари, а ось в Україну розпечене повітря надходить з іншого сухого гарячого регіону – з Аравії. Саме аравійське повітря завжди приносить найспекотнішу погоду до нашого регіону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Подорожчання пального, повістки поштою та бронювання в Дії: що зміниться в Україні у липні

Новини по темі