Тур «Ті, що вражають» завітав до Краматорська

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Тур Ті, що вражають продовжується у Краматорську
1plus1.ua

Надихаючі лекції, пісні наживо від Тараса Тополі та віртуальна реальність.

Поділитися:

Цього тижня у Краматорську відбулась зустріч команди туру «Ті, що вражають», який ТСН каналу «1+1» реалізує в партнерстві з Посольством Великої Британії, аби надихнути українців на створення сучасних, зручних та доступних міст, а також привернути увагу до проблем людей з інвалідністю.

Мандрівник та спортсмен Дмитро Щебетюк цього року переплив Босфор, хоч і пересувається на візку, громадська діячка Уляна Пчолкіна представляла Україну на світовому конкурсі краси серед дівчат на візках, а зараз займається реабілітацією людей з інвалідністю, ведуча ТСН Соломія Вітвіцька із соціальним фотопроектом «Переможці» об’їхала вже півсвіту та допомогла зібрати кошти на протези для бійців АТО, що втратили кінцівки через бойові дії – відомі українці ділилися власним досвідом, аби привернути увагу до проблем людей з інвалідністю. Разом із ними до Краматорська приїхали фронтмен популярного гурту «Антитіла» Тарас Тополя, військовий кореспондент «ТСН. Тиждень» Андрій Цаплієнко та мер міста Мала Виска на Кіровоградщині Юрій Гульдас.

Про те, чому людина з інвалідністю не є «людиною з обмеженими можливостями», багато говорив мандрівник Дмитро Щебетюк, який на візку подорожує країною та бере активну участь у громадському житті.

«Мені здається, що терміни на кшталт «люди з особливими потребами», «люди з обмеженими можливостями» в свій час вигадали, аби уникати жахливого слова «інвалід». Але насправді кожен з нас має певні обмежені можливості. Наприклад, якщо ви не можете відтиснутись від підлоги 100 разів, в певному контексті вас теж можна вважати «з обмеженими можливостями. Так само із «особливими потребами» - хтось має потребу поспати зранку довше, а комусь потрібен інтернет для роботи. Єдиний визначений толерантний термін – це людина з інвалідністю. Але для мене рівність – це взагалі відсутність будь-яких термінів. Не потрібно виділяти людей та казати, що в них є інвалідність», - звернувся до глядачів Дмитро.

Про сприйняття людей з інвалідністю в Україні також говорила ведуча ТСН та кураторка проекту «Переможці» Соломія Вітвіцька. Вона розповіла, як після знайомства у шпиталі у 2014 році із молодим бійцем Юрієм Весельським, який втратив на Східному фронті ногу, в неї виникла ідея створення мультимедійного проекту, аби сприяти включенню людей з інвалідністю у суспільне життя. «Якщо бути відвертими, ми не звикли бачити людей з інвалідністю на вулицях. Це спадок, який нам залишився від Радянського Союзу. Проте вже сьогодні я бачу, що ставлення українців у цьому питанні змінюється», - зазначила ведуча та закликала жителів маленьких міст та містечок Донеччини брати ситуацію у свої руки та змінювати свої населенні пункти, робити їх доступними, а суспільство – толерантним.

Якщо бути відвертими, ми не звикли бачити людей з інвалідністю на вулицях. Це спадок, який нам залишився від Радянського Союзу. Проте вже сьогодні я бачу, що ставлення українців у цьому питанні змінюється.

Розповсюджений міф про те, що доступний простір потрібен лише людям з інвалідністю, зі сцени розвінчала телеведуча, чемпіонка світу з паракарате та громадська активістка Уляна Пчолкіна: «Насправді до так званих маломобільних груп також входять люди з тимчасовими травмами, мами із візочками, літні люди, пішоходи із великими валізами чи люди з нестандартною масою тіла. Це близько 60% населення нашої країни. І майже кожен з нас хоча б раз у житті потрапляв до такої маломобільної групи».

Зробити своє місто сучасним та доступним може кожен – в цьому на власному прикладі переконував Маловисківський міський голова Юрій Гульдас, який прагне перетворити свій населений пункт на маленький Відень. Завдяки можливостям децентралізації, громадяни можуть брати активну участь розпорядженні міським бюджетом та спрямуванні коштів на створення об'єктів, найбільш необхідних місту.

Тарас Тополя фронтмен гурту «Антитіла», який починав з камерних концертів у пабах, а зараз збирає багатотисячі концертні майданчики, впевнений: усі успішні проекти – результат злагодженої командної роботи.

«Мені здається, у сучасному світі індивідуалісти програють. В той же час, якщо навколо ідеї згуртовується велика команда, яка в неї вірить, реалізувати проект набагато легше. Я закликаю усіх бути активними та не здаватися на півшляху. Адже на самому початку ми усі часто вкладаємо багато часу, сил у свої проекти, проте не отримуємо очікуваного результату і втрачаємо віру. Успіх наздоганяє потім, завжди варто йти до кінця», - зазначив співак.

Успіх наздоганяє потім, завжди варто йти до кінця

Справжнім подарунком для відвідувачів заходу стало виконання Тарасом наживо хіта «TDME», яка є справжнім гімном молодого покоління українців.

Окрім надихаючих виступів неабиякий ажіотаж розгорнувся і навколо інтерактивних зон від проекту «Ті, що вражають». Зокрема, черга вишукувалася, аби взяти участь у VR-експерименті.

Одягнувши спеціальний шолом, глядач міг спробувати самостійно здолати шлях на візку від колії на залізничному вокзалі до зупинки громадського транспорту. Таким чином, творці проекту хотіли звернути увагу на недосконалу ситуацію із доступністю українських міст – відсутність навігації, незручність пандусів, несправність ліфтів та закликати до толерантного ставлення до людей з інвалідністю. Вражена молодь зізнавалась: раніше не замислювалися, з якими перепонами щодня стикаються люди у візках.

Тур «Ті, що вражають» триває. Наступним містом, куди завітає команда проекту, стане Кропивницький – 21 листопада.

Запис виступу можна подивитися онлайн – на Facebook-сторінці ТСН LIVE та на YouTube-каналі ТСН.

Новини по темі