Українська молодь стає більш схильною до хвороб: для чого потрібні "чекапи"

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Молодь України стає схильною до хвороби: для чого потрібен "чек ап"
Freepik

Експертка розповіла про вплив війни на організм українців.

Поділитися:

Війна має катастрофічний вплив на всі сфери нашого життя, тому стан здоров'я українців — нагальна проблема. Як повномасштабне вторгнення впливає на наш організм? Як вчасно дізнатися про хворобу? На ці та інші питання в ефірі ТСН відповіла Олена Комар, лор-лікарка, авторка ідеї та засновниця ютуб-каналу про здоров’я і засновниця громадської організації “Українська медична ініціатива”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ТОП-8 фізичних вправ для ідеальної форми та здоров’я

Як війна впливає на здоров'я українців

"Ментальні особливості ми можемо побачити зовні, наприклад, зміни в поведінці, а ті внутрішні зміни, які свідчать про захворювання часто є абсолютно непомітними", — стверджує експертка.

Олена Комар зазначає, що наразі існує велика тенденція у захворюваннях молоді. Ті хвороби, які раніше були більш характерними людям старшого віку, зараз часто мають молоді українці. На це безумовно впливає постійний стрес. Ще одним фактором є зміщення фокусу: ми настільки сконцентровані на жахливих проявах війни, що просто забуваємо звертати увагу на себе та свій організм. 

Що таке "чекап" і для чого він потрібний

"Чекап" — аналог до "медичного огляду". На жаль, серед українців така практика не є дуже популярною. Експертка наводить приклад: у 2021 році було зареєстровано близько 140 тис. нових випадків раку, проте на ранніх стадіях було виявлено лише 30%. Отже, тільки 36 тис. людей змогли вчасно дізнатися про свій діагноз задля найефективнішого лікування. Така тенденція є не лише в онкологічних захворюваннях — будь-яка хвороба нанесе менше шкоди, якщо ви дізнаєтеся про неї раніше. Саме для цього не варто нехтувати регулярними оглядами.

Лікар

Фото: Freepik

Як пройти медичне обстеження

Направлення на медогляд можна отримати від свого сімейного огляду. Чимало таких обстежень надаються державою безоплатно. Також застосовують індивідуальний підхід, тобто до уваги беруть захворювання найближчих родичів. Таким чином лікар зможе точно сказати, до яких хвороб ви маєте схильність та яке обстеження потрібно пройти обов'язково.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Про лікування військових, догляд за ЛОР-органами та алергічні прояви: розповідає хірург-отоларинголог Богдан Біль

Що потрібно регулярно обстежувати

► Жінкам: раз на рік гінеколог, перевірка молочних залоз, загальний аналіз крові, сечі та рівню цукру, аналіз гормонів щитоподібної залози.

► Чоловікам: у віці 30-40 загальний аналіз крові, скринінг раку простати, аналіз сечі та рівню цукру. Після 40 років збільшується ризик серцево-судинних захворювань, тож потрібно також проходити пов'язані з цим обстеження.

Новини по темі