11 температурних рекордів: вересень у Києві став найспекотнішим за майже 143 роки спостережень

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Вересень у Києві став найтеплішим за 143 роки: синоптики зафіксували 11 температурних рекордів
Freepik

Вересень у Києві став найспекотнішим за 143 роки: синоптики зафіксували 11 температурних рекордів

Поділитися:

Цей вересень у Києві точно запам’ятається, як незвично спекотний. Адже столиця України побила 11 температурних рекордів за останні 143 роки спостережень. Детальніше про це розповіли у сюжеті ТСН, який виходить о 19:30 на YouTube та в марафоні новин.

Такі дані повідомили у Центральній геофізичній обсерваторії імені Бориса Срезневського, яка щороку фіксує кліматичні дані та аналізує погодні зміни. Середньомісячна температура цьогорічного вересня сягнула 20,5°C, що майже на 6°C перевищує кліматичну норму для цього місяця.

Середня температура місяця зазвичай є важливим показником для кліматологів, тож цей вересень також не став винятком. Адже підвищення на 6°C від норми — це неабияка зміна. За останні роки науковці все частіше говорять про глобальне потепління та його вплив на погоду. За словами фахівців обсерваторії, подібні аномалії згодом можуть стати новою нормою.

Найспекотніший день місяця — 1 вересня, тоді стовпчики термометрів піднялися до +33°C. Це стало новим рекордом для початку осені й фактично зробило вересень продовженням літа.

Однак місяць не був постійно спекотним. Найпрохолодніший день зафіксували 19 вересня, коли вранці температура опустилася до +10,4°C.

Чому це важливо

Температурні рекорди та зміна кліматичних умов — це не просто сухі цифри для наукових звітів. Вони мають реальний вплив на життя людей.

Наприклад, спекотні дні влітку та на початку осені збільшують навантаження на енергосистему, оскільки люди більше користуються кондиціонерами. Крім того, такі температурні коливання негативно впливають на здоров'я, особливо серед людей похилого віку або тих, хто має хронічні захворювання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що відомо про хлопця, який зупинив фуру посеред Києва та врятував водія, який був без свідомості: історія 19-річного рятівника

Новини по темі