Нові можливості для абітурієнтів у 2024 році: як працюватимуть гранти на навчання

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Як отримати грант на навчання: нова система державної допомоги для контрактників
Freepik

Як отримати грант на навчання: нова система державної допомоги для контрактників

Поділитися:

В Україні розпочалася вступна кампанія до вищих навчальних закладів, яка обіцяє майбутнім студентам нові перспективи та можливості. Абітурієнти активно визначаються, де хочуть навчатися, і подають документи. Цей процес триватиме до кінця липня, а вже 31 липня доступ до подачі документів закриється. Важливі новини чекають на тих, хто планує навчатися на бюджеті та контракті. Детальніше про нові умови навчання розповіли у ТСН, який виходить о 19:30 на YouTube та в марафоні новин.

Бюджетні місця та контрактники

Бюджетні місця не скасовуються. Навпаки, державне замовлення на цей рік становить 87 тисяч спеціальностей, із збільшенням кількості бюджетних місць для військових, архітекторів, транспортників, інженерів, механіків та електриків, психологів та реабілітологів. Ці фахівці особливо потрібні для перемоги і відновлення країни після війни.

Але саме для контрактників Міністерство освіти підготувало революційні зміни. Тепер для них передбачено можливість навчання за гранти. Ця система, за словами представників міністерства, полегшить фінансовий тягар платної освіти для багатьох студентів.

Гранти на контракт: хто та як може отримати

Гранти на навчання – це нова можливість для тих, хто вступає на бакалаврат. Сума гранту становить від 15 до 25 тисяч гривень на рік і надаватиметься протягом усього терміну навчання. Для магістрів цей проєкт поки що не діє. У Міністерстві освіти зазначають, що ця ініціатива допоможе 25 тисячам студентів цього року.

Отримати грант можуть абітурієнти, які мають 150 балів із двох будь-яких предметів на Національному мультипредметному тесті (НМТ). У такому разі вони отримають 15 тисяч гривень. Якщо результати тестування становлять 170 балів, сума гранту збільшується до 25 тисяч гривень. Крім того, для стратегічно важливих для держави спеціальностей передбачені додаткові коефіцієнти, що дозволяють отримати грант до 37 тисяч гривень.

Процедура отримання гранту

Процедура отримання гранту є досить простою. Після підписання контракту з вишем, що зазвичай відбувається 1 вересня, студент повинен зайти у свій електронний кабінет і подати заявку на грант. Верифікація відбувається через державний портал Дія. Після цього відкривається рахунок у банку, на який нараховуються гроші. Ці кошти можна витратити виключно на оплату навчання.

Які ВНЗ не матимуть грантових програм

Важливо зазначити, що не всі вищі навчальні заклади потрапляють під дію грантової програми. Деякі приватні університети, де вартість контракту дорівнює сумі гранту, не беруть участь у проєкті. На думку держави, такі заклади є слабкими за якістю, тому абітурієнтам варто бути уважними під час вибору навчального закладу, якщо вони розраховують на державну підтримку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві хочуть прибрати легендарний дворик з воронами: що станеться з культовим кафе

Новини по темі