Як виховують дітей у різних куточках світу: 5 цікавих фактів

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Як виховують дітей у різних куточках світу | Цікаві факти | 1+1
Фото: Unsplash

Переймаймо досвід!

Поділитися:

На початку місяця в ефірі ТСН на телеканалі 1+1 відбулася прем'єра спецпроекту «Рецепти росту» про дитячі садки найпрогресивніших країн світу.

Автором 5-серійного циклу стала кореспондентка ТСН Марина Макущенко, яка відвідала кожну країну та на власні очі побачила, як там працює система дошкільної освіти.

Тож твоїй увазі – найдивовижніші принципи виховання дітей із різних куточків світу.

Данія

Данці люблять незалежність. Тож, щоб сісти за обідній стіл, дитині не потрібно чекати всю групу (як це зазвичай буває в Україні). Вихованці дитсадків у Данії йдуть до столу, коли зголодніли. Мета такого підходу – виховати в юних громадянах країни повагу до себе та інших.

Франція

Франція – це про мистецтво. Тож французи ледь не з пелюшок привчають малечу до споглядання та розуміння прекрасного. До слова, сприятливий ефект «культурного» виховання доведений наукою.

«Ми помітили, що дитина, яку виховують серед живопису, музики та поезії, краще спить та легше знаходить спільну мову з батьками та друзями», – зауважили вихователі одного з французьких дитсадків.

Мистецтво навчає дітей будь-яку паузу наповнювати змістом – малюванням, танцями чи музикою.

Швеція

Швеція – країна свободи та боротьби зі стереотипами. Так, шведи не мають звички примушувати дітей до будь-якої діяльності. Якщо вихованець шведського дитячого садка пояснює, що не хоче щось робити, у відповідь почує – «отже, ти не повинен».

Може видатись, що такий педагогічний підхід призведе до непослуху. Та, насправді, це «керована свобода». Діти знають свої права, тож краще розуміють об’єктивну заборону, як то без дозволу вийти на вулицю.

Південна Корея

Ця розвинена азійська країна відома трепетним ставленням людей до їхнього тіла та загалом до краси. Тож догляд за собою – окрема дисципліна в корейських садках. До зубної щітки там ставляться, як до святині – діти зобов’язані чистити зуби після кожного приймання їжі.

Польща

Наші найближчі сусіди реформували свою систему дошкільної освіти якихось 10 років тому, а вже можуть бути прикладом для інших.

Поляки серйозно налаштовані перетворити дитсадки на місце, куди малечі хотітиметься повертатися щодня. Тож вони повністю відмовилися від правила денного сну. Натомість кожен вихователь має користуватися методикою Вероніки Шерборн. Суть такого педагогічного прийому полягає в тому, що дитина має заснути протягом 15 хвилин. Якщо ж за цей час сон так і не прийшов, то маля може сміливо шукати собі тихе цікаве заняття.

Деталі спецпроекту «Рецепти росту» дізнавайся у відео:

Більше корисних матеріалів читай тут:

1. Новий мультфільм «Говоримо українською» швидко покращить твою мову

2. 10 ворогів української мови: Яких помилок ми припускаємося найчастіше

3. 4 книжки, які складуть тобі класну компанію у відпустці

4. 7 книжок від українських видавництв для затишних вихідних

Сайт 1plus1.ua розповість тобі гарячі зіркові новини, стане цікавим співбесідником у темах моди, краси, здоров'я та стосунків. Разом нам буде класно — підписуйся на наш Twitter.

Новини по темі