Графіків відключення світла може стати значно менше — що відомо

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Електроенергії буде більше: стало відомо про покращення ситуації зі світлом
Freepik

Електроенергії буде більше: стало відомо про покращення ситуації зі світлом

Поділитися:

Графіків відключення світла може стати значно менше, адже ситуація з електроенергетикою, за попередньою інформацією, тільки покращується. Про ситуацію в енергетиці докладніше розповіла заступниця міністра енергетики Світлана Гринчук у коментарі ТСН, який виходить о 19:30 на YouTube та в марафоні новин.

Ліміти енергоспоживання в різних куточках країни відрізняються. Станом на 24 липня лише чотири регіони вкладаються у ліміти й не доходять до своїх верхніх показників: це Сумська, Хмельницька, Херсонська та Донецька області. Решта регіонів значно перевищують межі, найбільше — Миколаївська, Рівненська, Кіровоградська, Одеська та Волинська області.

За словами заступниці міністра енергетики, що стосується територій бойових дій, то на сьогодні, у нас, на жаль 512 населених пунктів залишається без електроенергії.

Яка ситуація в електроенергетиці

Заступниця міністра енергетики Світлана Гринчук прокоментувала покращення стану в електроенергетиці:

"Сьогодні також підключився до енергосистеми один з атомних блоків на одній з атомних електростанцій. І дякуючи нашим енергетикам, більше ніж на 10 днів раніше плану вдалося завершити технічне обслуговування цього енергоблоку. Це додасть до енергосистеми майже 1000 МВт додаткової потужності та значно зміцнить енергосистему і, звичайно, що, зменшить дефіцит"

До того ж тиждень тому до нашої енергосистеми був підключений ще один атомний блок. Варто зазначити, що саме атомна генерація електрики на зараз є основою функціонування енергетичної системи України, тобто більш ніж половина електроенергії надходить саме від неї.

Також Світлана Гринчук розповідає, що для покриття дефіциту планується здійснювати імпорт з сусідніх країн та наголошує, що для підприємств, які імпортують понад 80% електроенергії для своїх потреб, обмеження не застосовуються, тому вона закликає український бізнес користуватися цією можливістю.

"Внаслідок масованих ворожих атак було втрачено більше 9 ГВт потужностей електроенергії. У нас війна, і на жаль, енергетична система й енергетичні об'єкти є одними з основних цілей нашого ворога. І особливо зараз, у ці дні, ми відчуваємо це на прифронтових прикордонних територіях. Це значно ускладнює нам і роботу всієї енергосистеми, і передачу електроенергії. Однак ми на всіх рівнях працюємо для того, щоб відновлювати енергосистему, для того, щоб ремонтувати пошкоджені енергооб'єкти.", — підсумовує Світлана Гринчук.

Нагадуємо, що сьогодні, 24 липня, енергетики скасували графіки відключення світла до 16-ї години. За повідомленням від ДТЕК — це стосується усіх регіонів, окрім Одеси, адже вона без погодинних відключень пробуде трохи довше, а саме до 18-ї години. Після цього всі споживачі повернуться до своїх зазначених черг відключень. Актуальну інформацію щодо графіків відключень світла дізнавайтесь від місцевих постачальників, оскільки графік може поступово коригуватися.

Попри покращення стану електроенергетики, не забувайте про важливість економії електроенергії та намагайтесь споживати заощадливо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як формують графіки вимкнення світла та що таке віялові черги відключення: нове пояснення від Укренерго

Новини по темі