Як допомогти домашнім тваринам пережити спеку: ознаки перегріву та поради кінолога і ветеринара

Як захистити домашніх тварин від спеки та перегрівання
Pexels/Valeria Boltneva

Задишка, апатія, млявість, сухий ніс — це ознаки перегрівання у домашніх тварин. Як допомогти улюбленцям пережити шалену спеку та уберегти від загибелі розказав кінолог Владислав Плахтій.

Поділитися:

Україну накрила шалена спека. Для багатьох тварин вона може виявитися смертельною. Як допомогти домашнім тваринам пережити спеку та що робити при їх перегріві розказав кінолог Владислав Плахтій та лікар відділення інтенсивної терапії та реанімації ветеринарної клініки Євгеній Кмітевич у денному шоу «Твій день».  

Тваринам складніше рятуватися від спеки. Вони не можуть прийняти душ, увімкнути кондиціонер або сказати про те, що їм зле. Тому задача людини, захистити їх від спеки та надати першу допомогу при перегріві. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обережно — солона вода! Як захистити собаку від отруєння на пляжі (відео)

Собаки досить часто отримують тепловий удар під час прогулянок, активних ігор на сонці, малому вживанні рідини на вулиці. Короткошерсті собаки можуть отримати опіки на шкірі. Також собаки можуть отримати опіки подушечок лап від розпеченого асфальту.

При тепловому ударі у тварини може спостерігатися: млявість, сухість носу, слабкість у кінцівках, півищена частота дихальних рухів, підвищення температури вище 41,5 ºС і це потребує швидкого втручання лікарів ветеринарної медицини. У стаціонарі лікарі надають невідкладну допомогу тварині у вигляді охолодження тіла. 

►Короткошерстих собак та котів охолоджують з допомогою вологих рушників або водогенів

►Пухнастих тварин (хаскі, маламути) необхідно підстригти або промити шлунок холодною водою 

►Може надаватися інфузійна, киснева терапія

►Терапія з допомогою ШВЛ

►При порушеннях згортання крові можливе переливання крові

Реабілітація тварини після теплового удару може тривати від 2 до 7 днів. Кожна тварина індивідуально переносить спеку та, на жаль, може навіть не вижити. 

Ні в якому разі не залишайте тварину в закритому автомобілі, особливо у спеку.

Як захистити тварину від перегріву у спеку

Для того, щоб не допустити перегрівання собаки у велику спеку необхідно:

  • вигулювати тварину або рано в ранці (коли прохолодно), або пізно ввечері (коли сонячна активність спадає). Якщо такої можливості немає необхідно обмежити перебування тварини на жарі
  • під час прогулянки обов'язково мати воду для тварини та миску (для великої собаки не менше 1,5 - 2л)

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як уберегтися від нападу собаки? (історія із життя та поради кінолога)

Для захисту від спеки котів, хом'ячків, морських свинок, кроликів та інших домашніх тварин необхідно організувати для них прохолодні місця (обережно увімкнути кондиціонер, вентилятор), можна придбати спеціальні охолоджувальні коврики. Папуги будуть добре себе почувати на балконі.

Дивіться відео сюжет з порадами експерта, як не допустити перегрівання тварини у спеку: