Чому не можна мити курку перед приготуванням

Чому не можна мити курку перед приготуванням

Поради фуд-експерта Олексія Душки.

Поділитися:

Чи потрібно мити курку та інше м’ясо перед приготуванням? Фуд-експерт Олексій Душка розповідає, як правильно приготувати куряче м’ясо та захистити себе від бактерій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як обирати молочні продукти влітку

Ви досі миєте сиру курку? Зупиніться! Як підвищити шанси отруїтися? Помийте сиру курятину перед приготуванням!

Насправді, якщо курку або індичку підготували за дотриманням усіх санітарних вимог,  її м’ясо всередині  має бути майже стерильним, але на поверхні (як фермерської птиці, так і птиці з птахофабрики) майже завжди є 2 види бактерій – кампилобактер та/або сальмонела.

Саме ці бактерії є одними з основних причин харчових отруєнь. Водою їх не знищити,  вони не змиваються повністю, і навіть навпаки, можуть глибше проникати всередину курятини! Також шляхом аерозолізації,  простіше – повітряно-крапельним шляхом – небезпечні бактерії потрапляють в дихальні шляхи людей та розносяться по всій вашій кухні – постраждати можуть мийка, овочі/фрукти, посуд, ганчірки, робоча поверхня столу. Ви їх не бачите, але вони існують!

В кращому випадку кампилобактер та сальмонела загрожують членам вашої родини розладами травлення, в гіршому – важкими отруєннями, кампилобактеріозом і т.д. В найбільшій зоні ризику – люди з ослабленим імунітетом і, звичайно, діти!

Все це було підтверджено дослідженнями Університету Дрексела на замовлення Міністерства сільського господарства США. І вже 5 років у штатах триває кампанія «Не мий свою курку» (“Don’t wash your chicken!”).

Такий самий принцип працює і з іншими видами м’яса. До того ж, чим більше вологи на поверхні м’яса, тим гірше воно буде просмажуватись та втрачатиме смакові якості. Усі відомі шеф-кухарі не радять мити м’ясо перед приготуванням!

Тож, як я готую птицю та м’ясо?

Дістаю м’ясо з упаковки або пакету, прибираю зайву вологу паперовими рушниками, викидаю їх у смітник, ріжу м’ясо на окремій дощечці, після цього ретельно мию руки і усе, що торкалось м’яса, милом або миючим засобом.

Більше інформації те секретів приготування – на особистій сторінці Олексія Душки в мережі Фейсбук. Олексій наразі навчається в кулінарній школі та прагне поділитися новими знаннями з усіма, хто цікавиться цим питанням!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які продукти не можна зберігати в холодильнику