Чому Руслана Лижичко ніколи не поїде на Євробачення знову: в ексклюзивному коментарі для "ЖВЛ представляє" співачка поділилася спогадами про перемогу на конкурсі

ЖВЛ представляє
09:10
Будні

20 років з першої перемоги на Євробаченні: Руслана Лижичко згадала, як втратила голос перед виступом і ледь не розчарувала букмекерів.

Поділитися:

15 травня 2004 року Руслана Лижичко з "Дикими танцями" здобула для України першу перемогу на Євробаченні. Рівно 20 років виповнилось з цієї події, коли енергія і наші диковинні трембіти вразили публіку наповал. Спеціально для "ЖВЛ представляєРуслана поділилась враженнями від своєї перемоги в ексклюзивному коментарі:

"Для мене Євробачення завжди починається з нашої жовтоблакитної бандани, яку я взяла з собою на сцену".

Власне, національних відборів у 2004 році не проводили, Україна взагалі не мала жодних бюджетів на Євробачення, тому шукали артиста, який зголоситься сам профінансувати свою участь. Це ризиковане бажання Руслани тоді підтримав її коханий чоловік Олександр Ксенофонтов.

"Я тоді не дуже багато заробляла. Ми з Сашком просто взяли всі кошти, напозичали ще. Були добродії, які нам допомогли. Ми розуміли, що повністю ризикуємо, все ставимо на цю поїздку. Певно, ця сміливість, в тому числі, якось мотивувала, тому що ми не так їхали за перемогою, ми їхали показати, що ми є".

Руслана виступила так, що нас досі не можуть там забути. На репетиції перед півфіналом українські "Дикі танці" не витримала навіть сцена - вона тріснула.

"Ми не знаємо, як ми це зробили, перевіряли потім всі і не розуміли, як це сталося. Потім кожен раз, коли ми виходили на сцену, як тоді в Стамбулі, так і на інших концертах, на нас так організатори дивляться: "Ну ви ж тільки сцену не зламайте".

А в день самого фіналу розголос пішов з іншої причини: виступ був під питанням, адже Руслана втратила голос.

"На цій репетиції я не співаю, я мовчу" - зізнається співачка. "Після цього букмекерські ставки почали коливатися, бо всі зрозуміли, що в мене якісь проблеми, якщо я на генеральній репетиції не співала".

Але у фіналі вона не лише заспівала, але й здобула ту саму першу для нас перемогу. Руслана отримала на той момент рекордні 280 балів від глядачів, а журі тоді ще не було. І от максимальні 12 балів тоді нам віддали аж вісім країн. Та після фіналу було ще й не менш гучне продовження.

"Ми вирішили просто перетворити прес-конференцію на міні-перформанс: показували і давали їм пробувати махати батугами, гриміти в бубни, ми їх навчили плескати наш гуцульський ритм. Ми налили горілки і нарізали малесенькі шматочки сала і сказали: "Оце все малесенькі елементи, які ми можемо вам сьогодні запропонувати з великої України. Ми хочемо, щоб ви відчули Україну, просто відчули, бо саме це вам запам'ятається назавжди".

Її пісня "Wild Dances" була визнана однією з найкращих за всю історію Євробачення. Та, чи хотіла б Руслана знов повторити свій тріумф?

"Той ефект буде неможливо повторити. І я дуже хочу, щоб ефект від тієї першої перемоги залишився. Нема потреби його повторювати, адже ми рухаємося далі. Ми свою справу зробили і мені треба брати нові вершини".

Більше про життя зірок дивіться в наступних випусках "ЖВЛ представляє" у "Сніданку з 1+1",  що виходить у будні з 06:30 до 09:30 на телеканалі «1+1 Україна».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Новини по темі