День літнього сонцестояння: традиції та прикмети на здоров'я і удачу

День літнього сонцестояння: традиції та вірування - 1+1
www.pexels.com

День літнього сонцестояння відбудеться 21 червня. Це важлива подія, яка знаменує собою початок астрономічного літа. Які існують вірування і традиції, пов'язані з цим днем?

Поділитися:

21 червня відбудеться День літнього сонцестояння. Про традиції і вірування, пов'язані з цим днем, розповідає астропсихолог Олена Осипенко.

Коли кожен рік Сонце входить в 1-й градус знака Зодіаку Рак –  в цей момент відзначається літнє сонцестояння. 2023 року ця подія відбудеться 21 червня. важлива космічна подія знаменує собою початок астрономічного літа в північній півкулі і початок астрономічної зими в південній півкулі Землі.

Наші предки вірили, що в день літнього сонцестояння можна було змінити свою долю. А також вважалося, що в цей день збуваються всі бажання, варто про це тільки попросити.

З давніх-давен вважалося, що День літнього сонцестояння –  це день злиття з природою. Це найдовший світловий день в році і найкоротша ніч для північної півкулі. Висота підйому Сонця опівдні є найвищою, і кілька днів тривалість дня залишається майже незмінною. Це завмирання Сонця в найвищій точці неба і дало таку назву –  літнє сонцестояння. Вважалося одним з найважливіших свят в древніх релігіях і культурах, в народі його називали святом вершини літа.

Це були зелені Святки – тиждень відпочинку після посадки врожаю.

День літнього сонцестояння: прикмети

Свято літнього сонцестояння споконвіку втілювало в собі щастя, радість, достаток і родючість. Це один з найважливіших поворотних моментів року. У цей день люди наділяли Сонце величезною магічною силою, і вірили, що всі вчинки і думки, які проявляються в цей день, потім повертаються назад в десятикратному розмірі. 

Є дуже гарна прикмета – зустріти світанок в день сонцестояння: це повинно дати сили і здоров'я на весь рік і вберегти від неприємностей.

У давнину в день літнього сонцестояння люди збирали цілющі трави, так як вважалося, що в цей період лікувальна сила рослин зростає в кілька разів. Люди обливалися водою, плели вінки, ворожили, стрибали через багаття і спалювали опудало у вигляді колеса, що символізувало Сонце (Ярило). Небажано було проводити цей день в зневірі, одному. А дуже важливо було зберігати позитивний настрій, щоб весь наступний рік супроводжувала удача і гармонія.

За переказами, в літнє сонцестояння вся вода набувала особливих магічних властивостей, тому будь-які водні процедури на початку 20-х чисел червня вважалися дуже корисними для здоров'я.

Також вважалося, що роса, зібрана вранці в цей чарівний день, має омолоджуючий і лікувальний ефект або, як говорили наші предки, магічну силу. Можна вмитися росою і помолодшати тілом та душею.

День літнього сонцестояння: історія свята

Сам день сонцестояння особливо відзначався стародавніми слов'янами, північними і прибалтійськими народами. Наші предки поклонялися Сонцю, і тому сонячного циклу приділялася величезна увага –  язичницький календар представляє історію руху Сонця протягом року.

До прийняття християнства наші предки святкували слов'янське свято літа – Купала. Однак після прийняття григоріанського календаря воно перестало збігатися з найдовшим днем ​​у році і стало відзначатися як різдво Іоанна Хрестителя – 24 червня за старим стилем і 7 ​​липня – за новим. Загальноприйнята сьогодні назва Іван Купала відбувається із злиття народної і християнської етимологій.

День літнього сонцестояння 2023 1+1Фото: www.pexels.com

А ще, згідно слов'янської традиції, в день літнього сонцестояння святкується народження Перуна. 21 червня, в найдовший день у році, у Матері Лади від Бога Сварога народився Бог Перун. Народження юного Перуна супроводжувалося бурями і громом. Перун в слов'янському розумінні – Бог грози, Бог — громовержець, якому підвладні сили природи. Перун також був уособленням військової могутності і покровитель воїнів.

З настанням темряви розпалювалися багаття, яким також в цей день приписувалася магічна сила.

Вважалося, що в це свято будь-який запалений вогонь – самий Чистий і священний.

Люди вірили, що стрибки через багаття в цей магічний день могли допомогти очистити тіло від хвороб і привнести в життя достаток і щастя для всієї родини. Закохані, взявшись за руки, стрибали через вогонь тричі, щоб їхній шлюб був щасливим, багатим і багатодітним. І навіть вуглинки з цього багаття зберігали на цілий рік як оберіг від негативної енергії.

День літнього сонцестояння 2023 1+1Фото: www.pexels.com

Новини по темі