Історія одного образу: Скандальна сукня Олени Зеленської

Як створювали сукню Олени Зеленської для імператорського прийому | Перша леді | 1+1
Фото: instagram/olenazelenska_official

Насправді все продумано до дрібниць.

Поділитися:

Під час свого перша леді Олена Зеленська продемонструвала вишуканий ніжно-лимонний образ. Сукню створив український дизайнер Іван Фролов — спеціально для церемонії інтронізації імператора Нарухіто. 

Та згодом мережа «вибухнула» скандалом — мовляв, жовтий колір у Японії заборонений і дружина Володимира Зеленського порушила дипломатичний протокол. Користувачі вже прогнозували, що на відносинах між Токіо та Києвом відтепер можна ставити хрест, але повідомлення на сторінці Посольства Японії в Україні розвіяло побоювання…

Чи було порушення?

Виявилося все навпаки — «вбрання першої леді підкреслило повагу українців до культури Японії». До того ж на захист Олени Зеленської стали численні експерти, серед яких і Марта Госовська. Маючи великий досвід роботи перекладачкою на офіційних урядових зустрічах з представниками інших країн, вона розповіла журналу Elle, чому першу леді дарма критикували. 

Марта підтвердила, що правила офіційного дрес-коду в Японії суворі і їх багато. Але жодним чином вони не стосуються кольорів, які обирають іноземні гості.  

Чи є заборонені кольори, побачивши які імператор та імператриця знепритомніють від образи їхньої гідності? Ні, нема.

«Візьмімо, наприклад, найновішу книжку про японський придворний протокол, яку написала придворна протоколістка та речниця асоціації протоколу та етикету Японії, Чійоко Тіраніші. Нема переліку ані заборонених кольорів, ані заборонених орнаментів, але є вимога дотримуватися правил white tie чи black tie, які добре відомі європейським протоколістам».

Тим паче помилка з дрес-кодом неможлива завдяки МЗС. Перед будь-якою дипломатичною поїздкою в офіс президента надходить протокольна нота, в якій чітко перераховані всі нюанси. В автора сукні Івана Фролова був місяць, аби ознайомитися з усіма умовами. 

В «Сніданку з 1+1» дизайнер докладніше розповів про те, як народився задум вбрання та чому він обрав саме лимонний відтінок. Ці та інші цікаві подробиці — далі. 

5  фактів про образ Олени Зеленської в Японії 

1. Перша леді обирала з п’яти ескізів, запропонованих Іваном Фроловим. Модельєр надихався палітрою, яка відповідає країні й сезону:

Саме пастельно-жовтий дуже сподобався Олені та пасував їй. У Японії він символізує сонце, світлі думки, зміни.

2. Особливу увагу приділили деталям. Окрім сукні до підлоги, дрес-код white tie для жінок передбачає клатч, закриті туфлі та рукавички. Останні — прозорі з кристалами — також створив Іван Фролов. 

Фото: instagram/frolovheart

3. Суворий протокол не завадив модельєру об'єднати дві культури — японську та українську. До прикладу, волосся Олени Зеленської прикрасив знаковий аксесуар:

Це своєрідне поєднання японського банта з українською стрічкою, — говорить дизайнер.  

Фото: instagram/frolovheart

4. Запах на сукні — також не просто прикраса. Він імітує кімоно та додає місцевого колориту. 

5. Зрештою вбрання послужить добрій справі. Напередодні Всесвітнього дня співчуття перша леді передала сукню як лот для благодійної гала-вечері Tabletochki Giving Tuesday Dinner. Фонд Tabletochki вже 8 років допомагає онкохворим дітям. 

Своєю думкою про цей образ Олени Зеленської поділився й японський журналіст Такаші Хірано. Дивись відео: 

Більше новин про першу леді:

1. 

2. 

3. 

4. 

5. 

Новини по темі